ФОТООКО - КАК ОТБЕЛЯЗАХА 65 ГОДИНИ ГРАЖДАНСКА АВИАЦИЯ

Pan.bg 11 юли 2012 | 19:46 views (6160) commentaries(0)
img Текст и снимки - Д.Ставрев - сп Криле

На 29 юни се изпълниха 65 години от деня в който се осъществява първия редовен полет на гражданската авиация в България. На 29 юни 1947 г. в 10,20 от летище "Враждебна" излита самолет Ju-53-3m и след полет от 2 часа каца на летище Бургас. Половин час по-късно по същия маршрут излита и самолет Ли-2. Стова се дава начало на гражданската авиация в България.
За да отбележат годишнината авиокомпания "България Ер" предостави на ветераните от БГА места в редовния полет в 10,00 часа на 29 юни 2012 г., а всички пътници на полета получиха от "Летище София" ЕАД специален сертификат.Самолет Bae-146 LZ-HBE прелетя до Бургас за 50 минути и след впечатляващ заход на Слънчев Бряг и Ахелой кацна на най-слънчевото летище в България. Там пътниците бяха посрещнати от директора на летището Георги Чипилски и една от легендите в БГА Калин Барзов. За ветераните и представителите на сп. "Клуб КРИЛЕ" и БНТ, единствените национелни медии които отразиха събитията по юбилея, бе проведен тур по новопостроените и новостроящите си обекти - дванови стоянки за пътнически самолети на североизтичния край на перона, 2 нови стоянки за тежки самолети на югозападния край, строящи се в момента нов пътнически терминал и сграда за противопожарната служба, новия карго терминал. Летище бургас подари на ветераните подаръци за спомен от юбилея. В новата сграда на администрацията бе изнесен брифинг за развитието на летището, а екипът на Калин Барзов бе извадил от музейната сбирка уникални архивни снимки.
С редовен полет в 13,50 със самолет А-319 LZ-FBF след полет от само 40 min групата се върна в София. На Терминал 2 представители на "България Ер" също връчиха сувенири на ветераните. Със специални бусове групата бе превозена до сградата на РВД където се състоя тържественото събрание организирано от Инициативен кометен от "България Ер", ДП РВД, "Летище София" ЕАД, Асоциацията на българските авиокомпании", "Луфтханза техник София", ГД ГВА и Съюза на летците от БГА. Представена бе най-новата книга на издателство "Еър груп 2000" ООД с автор Иван Петков за процесите в БГА от 1990 до 2011 г. Рецензия занея от един от най-големите български историци проф. Андрей Пантев прочете проф. д-р. полк. Димитър Недялков от ВА "Г.


С. Раковски". Връчени бяха специални грамоти и юбилейни медали "65 г. БГА" на заслужили ветерани и работещи в момента в гражданската авиация.
В 17,00 часа празникът продължи в парка на летище София до Терминал 2, където на "Летище София" ЕАД бяха връчени сертификати за управление на качеството и за екология. Елегантното градинско парти продължи с демонстрации на Федерацията на авиомоделизъм които привлякоха вниманието не само на присъстващите на тържеството,н о ина доста пътници на Терминал 2 които наблюдаваха отвисоко полетите на радиоуправлями самолети и вертолети и кордови модели.
Подробности в бр. 8/2012 г. на сп. "Клуб КРИЛЕ", което ще ена пазара на 2 август 2012 г.

65 години по-късно летище София има доста повече полети

image

Ветераните се събират преди юбилейния полет
image

Грамотите които получиха всички пътници
image

Приятна изненада преди ваканционен полет
image

Пътниците се качват на самолета Bae-146 LZ-HBE
image

"България Ер" бяха планирали полетът да се изпълни с най-новата им придобивка Embraer Е-190 LZ-BUR, но ... ГД ГВА не сколасва да се оправи с документите
image


Най-слънчевото летище в Източна Европа ни посрещна със ... слънце и жега
image

Снимка за спомен с ръководство на летище Бургас и местните ветерани
image

Екипажът на "България Ер" изпълнил юбилейния полет
image

Ил-96 на една от новите стоянки за тежки самолети
image

Подаръци за ветераните
image

Една от архивните снимки съхранявани в музейната сбирка на летище Бургас
image

Брифинг на летище бургас
image

LZ-FBF преди полета до София
image

Обратно на летище София
image

Тържественото заседание в сградата на РВД
image

Част от официалните гости - Бернд Фрекман от "Луфтханда Техник", ген. Стоимен Стоименов - съветник на президента по националната сигурност, кап. Янко Георгиев - изп. директор на "България Ер"
image

Светослав Станулов, управител на Института по въздушен транспорт и председател на Асоциацията на българските авиокомпании
image

Инициативния комитет за честванията връчи награди наветерани и действащи авиационни кадри
image

Янко Иванов от BHAir с награда за 65-та годишнина
image

проф. д-р полк. Димитър Недялков представи книгата "Българскат гражданска авиация в периода 1990 - 2011 г."
image

Сертификат за качеството за летище София
image

Радиоуправляемите модели привлякоха вниманието на гости ипътници на летище София
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker