Създават временна парламентарна комисия за полетите на Авиоотряд 28 по времето на Бойко

Pan.bg 04 юни 2013 | 18:52 views (2254) commentaries(0)
img Курумбашев подхваща полетите на Борисов с правителствения Авиоотряд 28
Утре създават временна парламентарна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства


Точка втора в дневния ред на парламента утре ще бъде по предварителна информация проект за решение за създаване на Временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения "Авиоотряд 28" и въздухоплавателни средства на МО в случаите на ползване не за цели на въоръжените сили за периода август 2009 - март 2013 г. Вносители са Петър Курумбашев и група народни представители. Включително да се провери кога, по какви дестинации (в страната и чужбина), с каква цел, в какъв състав, с какъв разход на финансови средства са били ползвани въздухоплавателните средства на авиоотряда и МО с вносители, се отбелязва в проекторешението. Комисията ще нищи нашумелите дестинации на "Бистришките тигри" и други маршрути, по които правителственият авиотряд е извозвал експремиера Борисов.

През миналата седмица се разбра, че писмените заявки за полетите на бившия премиер Бойко Борисов са унищожени. Това стана ясно от отговор на журналистическо запитване до Министерския съвет."Авиоотряд 28”, стана известен по времето на Бойко Борисов с това, че освен за държавни цели, се ползваше и за задоволяване на футболните прищевки на премиера, като превози отборите на Витоша (Бистрица) и Чавдар (Етрополе) до Варна за приятелски мач помежду им.

Според получения в редакцията на bTV отговор поисканите заявки за пътувания на премиера, свързани с полети на „Авиоотряд 28”, имали координационен характер. В голям процент те не съответствали на изпълнените задания поради технически причини или внезапно настъпили обстоятелства. Затова в Министерския съвет гледат на тях като на обмяна на вътрешна информация между логистичните звена (Протокола на МС и „Авиоотряд 28”). Поради това те не се извеждали с изходящ номер от Деловодството на Министерския съвет. "Няма практика да се архивират и съхраняват в Протокола или останалите служби", пише в отговора на запитването.

Отговорът беше получен, чак след като репортерът от bTV Константин Караджов спечели дело срещу мълчалив отказ да му бъде предоставена информация за полетите на бившия премиер с държавния „Авиоотряд”. Отговорът е съставен по време на служебното правителство, но е подписан от бившия съветник и пресаташе на Бойко Борисов - Николай Боев. От 29 май Боев вече не
работи в Министерския съвет.

Според юристи фактът, че писмените заявки до „Авиоотряд 28” не се архивират и пазят в Министерския съвет, е признание за нарушение на закона и дори престъпление. "Унищожаването на документи не по установения ред всъщност представлява престъпление по Наказателния кодекс", заяви адвокатът от "Програма достъп до информация" Александър Кашъмов. "Другата възможност и другата вероятност е този отговор да представлява една лъжа и да не е вярно, че в МС не се съхраняват такива документи, такива заявки. Това обаче също е престъпление, тъй като тогава отговорът по достъп до информация представлява документ с невярно съдържание."
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker