Сателитът на "Булсатом" BulgariaSat-1 показва истинските предимства

Pan.bg 18 юни 2017 | 20:20 views (3050) commentaries(0)
img
"Първият български сателит в Космоса". След 19 юни българските медии най-вероятно ще бъдат залети с потоп от подобни заглавия. На тази дата при идеални обстоятелства трябва да се случи дългоочакваното изстрелване на BulgariaSat-1 - спътника на телекомуникационния оператор "Булсатком". Всъщност става въпрос за първия частен сателит - страната ни изстрелва първия (и последен) държавен такъв "Интеркосмос-България-1300" преди 36 години в далечната 1981 г. Той обаче отдавна не е активен и се рее над Земята под формата на космически отпадък. Постижението на "Булсатком" обаче е съвсем друго по мащаб и амбиции, като показва истинските предимства, които частната инициатива внася в космическия сектор. Включително и за държави като България.

Със SpaceX от 2006 г.

Според изпълнителния директор на "Булсатком" Максим Заяков целият проект се оценява на 235 млн. долара, като в него влиза проектирането, производството (дело на американската фирма SSL) и изстрелването на сателита. За последния етап отговаря най-популярното име в космическия сектора напоследък: SpaceX. А изборът на компанията на Илън Мъск съвсем не е случаен, твърди Заяков. Двете фирми поддържат контакт още от 2006 г., когато "Булсатком" дори е по-голямата от двете. Още тогава те започват да обсъждат идеята за проекта. "Избрахме ги да си сътрудничим, защото страшно много приличат на нас по вертикалната си интеграция. Тоест проектират и създават системите си вътрешнофирмено, без да имат много подизпълнители. Ние действаме така от 1997 г.", коментира българският мениджър пред "Капитал".

Именно благодарение на участието на SpaceX стойността на целия проект е драстично по-ниска. Освен по-добрата цена за самото извеждане в орбита (около 62 млн. долара спрямо минимум 140 млн. долара при другите играчи),технологиите на американската компания ще позволят и пестене на гориво, което ще удължи живота на сателита с около 25%. SpaceX въведе т.нар. суперсинхронна трансферна орбита, чрез която BulgariaSat-1 ще успее да достигне позицията си, като използва по-икономично двигателите си. Според Петър Петков, директор "Проучване и развитие" в "България Сат" - компанията зад BulgariaSat-1 и част от групата на "Булсатком", обикновено от изстрелването до позиционирането на спътника се изразходват около 90% от горивото.

Сателитът на "Булсатком" ще бъде изстрелян с ракетата Falcon 9 на SpаceX, която е за многократна употреба и е летяла за последен път на 14 януари. BulgariaSat-1 ще работи на 36 000
км над Земята в геостационарна орбита. Но преди да я достигне, има няколко етапа, които са жизненоважни за успеха на мисията, твърди Петков. Единият от тях е именно позиционирането, при което сателитът може да изразходва повече гориво от планираното. Друг е пускането на платната със соларни панели, които трябва да осигуряват нужната енергия за спътника - около 10 kW. "Ако има дефект при тях, всичко свършва", разказва Петков.Търсене на клиенти

Ако цялата процедура по извеждането в орбита мине безаварийно, BulgariaSat-1 трябва да е готов за излъчване месец по-късно, тоест към средата на юли, ако стартът не бъде отложен поради метеорологични условия или технически проблеми.

Тук вече в сила влиза и търговският аспект на целия проект. "Булсатком" ще използва около 46% от капацитета на сателита за услугите си в България и Сърбия, а останалите 54% ще отдава под наем, казва Заяков. Вече се водят преговори с потенциални партньори. Тъй като сателитните оператори са най-големите клиенти на подобни услуги, компании от сектора вече се интересуват от BulgariaSat-1. Спътникът покрива цяла Европа, част от Азия и Северна Африка, но основният му фокус ще е Югоизточна Европа. Според Заяков вече има интерес от компании от Румъния, Гърция, Израел, Германия и други държави. Отделно изпълнителният директор на "Булсатком" не изключва и бъдещи взаимоотношения с Министерството на отбраната, тъй като в много държави частните сателити са използвани и за военни цели. От телекома уточняват, че при реализацията на проекта са получили и сериозна подкрепа от държавата в лицето на Комисията за регулиране на съобщенията.

Заяков твърди, че при благоприятно развитие заемът за сателита трябва да бъде изплатен за десет години. "Булсатком" взе кредит от американската банка за експортно кредитиране ExIm Bank и консорциум от европейски институции, воден от Deutsche Bank с участието на Сitibank, ЕБВР, Райфайзен и KBC (Сибанк). Заради технологиите на SpаceX и спестеното гориво активният живот на BulgariaSat-1 ще бъде удължен от 15 на 20 години, смята Петков. Спътникът ще бъде управляван изцяло от България, като за целта има две изградени наземни станции край София и Велико Търново.

А защо не и втори

Според Заяков много хора не си дават сметка какво означава да се прати в космоса предмет с тегло четири тона. Според него именно участието на частни предприемачи е направило подобна авантюра по-достъпна и възможна за компания като "Булсатком". "SpaceX е еволюцията, която прави Космоса достъпен за по-малки компании. Иновациите им имат пряко отражение и върху нас като хора и потребители, към всекидневния ни живот. Само си представете - SpaceX е приземил ракета и ние ще качим сателита си с тази ракета", коментира той в интервю за "Капитал".

Но "Булсатком" не възнамерява да спира с BulgariaSat-1. Ако всичко по сегашния проект протече успешно, компанията не изключва изстрелването на втори свой сателит през следващите 4-5 години.
capital.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker