СНИМКИ: Отбелязахме 70 години Българска гражданска авиация

Pan.bg 30 юни 2017 | 16:27 views (12510) commentaries(0)
img На 29 юни, тази година, в заседателната зала на ДП РВД на летище София беше отбелязан 70-годишният юбилей на гражданската авиация в България. На официалната церемония присъстваха много гости: служители на действащата гражданска авиация и ветерани от БГА, РВД и различни други институции свързани с авиацията в България.

Първата редовна въздушна линия София-Бургас е открита от Георги Димитров на 29 юни 1947 г. Полетът е осъществен с Ju-52m3, LZ-UNL. Екипажът на Дирекция „Въздушни съобщения“ включва пилотите Никола Александров и Стефан Тосунов, борден механик Тодор Гургулиев и борден радист Павел Александров. По-късно по същото направление излита с официалните лица и втори самолет Ли-2, LZ-LIA, с екипаж Никола Дюлгеров, Иван Шивачев, Методи Наков и Георги Сергиев. Това са първите полети на Българската гражданска авиация (БГА) по редовна линия, а денят 29 юни 1947 г. се приема за нейна рождена дата.
На 13 февруари 1948 г. е открита и първата редовна международна линия София-Белград-Будапеща-Прага. Обслужва се с двата самолета Ли-2п и от отрядите с командирите Никола Дюлгеров и Иван Шивачев, втори пилоти Любомир Шорлопов, Петко Николов и Кирил Градинаров, бордни радисти Тодор Тодоров и Славчо Хранов и бордни механици Тодор Гургулиев и Цанко Ролански.
70-годишнината на българската гражданска авиация (БГА) беше отбелязана на официално честване на 29 юни 2017 г. в заседателната зала на ДП РВД (BULATSA).
През настоящата година, авиационната общност отбелязва също и 80-годишен юбилей на летище София и 90-годишен юбилей на летище Бургас.
Събитието беше организирано съвместно от BULATSA и Асоциацията на българските авиокомпании, Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация”, Летище София и Съюз на ветераните от БГА, с подкрепата на Луфтханза Техник София. Официалната церемония води Александър Богоявленски, автор на телевизионното предаване за авиация и космонавтика „Авиошоу“.
Сред гостите на честването бяха представители на Президентството на Република България, Народното събрание, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на отбраната, Командването на ВВС, Българската авиационна асоциация (БАА), Федерацията на транспортните синдикати в България - КНСБ, Федерация на транспортните синдикати „Подкрепа” и много други.
Генералният директор на BULATSA Георги Пеев и председателят на Асоциацията на българските авиокомпании и управител на Института по въздушен транспорт Светослав Станулов приветстваха присъстващите. Поздравителен адрес от името на президента Радев поднесе Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана в президентската институция.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > Заместник - министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев поздрави юбилярите от името на министър Ивайло Московски.

"Авиационният сектор в страната ни се развива стабилно. През последните години резултатите са повече от оптимистични и показват една трайна тенденция на увеличение на обслужените пътници и товари. Нашата страна се превръща в желана дестинация, което води до нарастване на полетите с цел туризъм и бизнес пътувания. Това налага и адекватни действия за модернизиране на летищната инфраструктура и подобряване на обслужването", заяви зам.-министър Занчев.

"Един от основните приоритети на правителството е използването на механизма на концесията за развитието на българските летища. В момента е в ход концесионната процедура за летище Пловдив, където имаме три подадени оферти. До есента очаквам официално да стартира процедурата за концесия и на летище София. Убеден съм, че концесията е правилният подход, който освен, че ще гарантира развитие на двете летища, ще осигури и инвестиции в транспортната инфраструктура и професионалното ѝ управление", допълни транспортният министър.


По време на церемонията с почетен юбилеен знак „70 години българска гражданска авиация” и грамота за постижения в развитието на българската гражданска авиация бяха отличени 116 души от всички сектори на БГА.

Българската национална телевизия представи премиерата на филма на Весела Смилец, посветен на годишнината.

Текст и снимки
Максим ГЕНОВНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


СНИМКИ: Отбелязахме 70 години Българска гражданска авиация

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/14 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker