MBDA - окончателният вариант на ЗРК Ceptor за британската армия бе представен на DSEI 2017

Pan.bg 13 сеп 2017 | 10:21 views (674) commentaries(0)
img Димитър Ставрев
сп. "Клуб КРИЛЕ"

image


https://nm20.abv.bg/email/displayinline?inline_file==?utf-8?Q?Land_Ceptor_at_DSEI_3_2017=C2=A9MBDA___=2Ejpg?=&fid=10&mid=15027484771&pid=3
На снимката: ЗРК Land Ceptor на MBDA направи своя дебют на статичната изложба на DSEI 2017 в Лондон от 12 до 15 септември.

Сухопътният вариант на ЗРК Ceptor използва ракета от следващото поколение Common Anti-air Modular Missile (CAMM) и ще бъде въведен в експлоатация от Британската армия като заместител на ЗРК Rapier. В сравнение с Rapier, Land Ceptor има 3 пъти по-голям обсег (25+ km) и е в състояние да прихване най-предизвикателните цели при всякакви метеорологични условия, включително крилати ракети и прецизно направлявани боеприпаси.

Общо 6 нации вече са избрали семейството CAMM, за да осигурят своите бъдещи способности за противовъздушна отбрана както в морските, така и в сухопътните сили. В службата на Кралския военноморски флот системата е известна като Sea Ceptor, която също дебютира на DSEI 2017, монтиран на кърмата на реновираната фрегата Type 23 HMS Argyll. Чрез закупуването на една и съща ракета, за да отговори на нуждите на противовъздушната отбрана както на британската армия, така и на Кралския военноморски флот, разходите за разработка са значително намалени и двата вида ВС могат да използват общ запас, който значително ще намали разходите за доставки и поддръжка.

ЗРК Land Ceptor, представен на DSEI, в момента преминава сретификационни тестове за британската армия, има значително ревизиран дизайн спрямо прототипите от първоначалната разработка и включва многобройни нови функции. Решението да се използва шаси HX-77 като основно превозно средство за Land Ceptor, дава възможност за разширяване на възможностите на системата, като същевременно се минимизира общият типоразмер на автомобилния флот. Ключовата нова функция на новия дизайн е неговата модулна ПУ. Тя разполага с палетизиран модул за зареждане, който позволява бързо презареждане на пълен боекомплект и възможност за самомонтаж / демонтаж, позволяваща по-широка гама от възможности за въздушен / морски / железопътен транспорт, като и за спешени операции на фиксирани / полу-фиксирани локации. ПУ е с общ интерфейсен модул, което прави възможно ПУ лесно да бъде интегрирана в широк диапазон от превозни средства.

Увеличеното пространство за полезен товар осигурява по-голяма гъвкавост в превозваното оборудване, включително системи за генериране на електроенергия, бордова систем аза командване и контрол, система за управление на огъня, канал за пренос на данни към/от ракетатта, радиокомуникация, а като опции и EO/IR сензорни модули. Тези системи осигуряват гъвкавост на ПУ да действа като самостоятелна стартова единица, както и в мрежова конфигурация на батерията. Това увеличено полезно натоварване може да се използва и за използавне на ракетата с разширен обхват CAMM-ER, осигуряваща въздушна защита до 40+ км за тези клиенти, които изискват по-голям обхват.

Land Ceptor е в стартовата конфигурация на Enhanced Modular Air Defence Solutions (EMADS). EMADS обединява най-добрите системи и технологии от цялата европейска база на MBDA, за да спести време, разходи за разработка и да осигури гъвкава система за осигуряване на противовъздушна отбрана. EMADS разполага със семейство от компоненти на системата, включително с обикновената ПУ, разработена за Land Ceptor. Също така са включени гъвкава система за управление и контрол, която може да бъде инсталирана на ПУ, в състава на радарна система или в отделен тактически оперативен център (TOC). Пример за TOC може да се види на щанда на MBDA на DSEI (S2-210).
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker