Рестарт на концесията за летище София до два месеца

Pan.bg 14 сеп 2017 | 00:00 views (389) commentaries(0)
img
Концесията на Летище София може да бъде рестартирана до месец и половина - два, заяви транспортният министър Ивайло Московски на столичния аеропорт пред медии. Летището отбелязва днес 80 години от създаването си.

„В момента водим преговори с трите банки, които искаме да окажат съдействие за анализите и процедурата по концесиониране – Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. В момента, в който приключим преговорите, ще обявим процедурата“, заяви министърът.

От коментара стана ясно, че ще бъде коригирано авансовото плащане, за което управляващите настояват, с цел средствата да бъдат насочени към оздравяването на БДЖ. Ще има промяна предвид разрешената от ЕК държавна помощ за БДЖ (в размер на 224 млн. лева – бел. авт.), заяви министърът.

Пред официалните гости на събитието той увери, че темите концесия и публично-частно партньорство не създават рискове за летището, тъй като собствеността остава държавна.

На събитието кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че благодарение и на ръста на полетите към столицата за първите осем месеца на годината градът отбелязва 19% ръст на туристите и 24% ръст на нощувките. Пътниците, които минават през метростанцията на летището, са се удвоили до 6000-8000 на ден. Кметът допълни, че София е в първата десетка на европейските дестинации с най-голям ръст на туристите.

Ивайло Московски заяви, че районът около летището се превръща в привлекателна бизнес територия. Той отбеляза, че летището е само на около 2 км от гара Подуяне. После уточни, че в момента не се проектира връзка, но тя може да се осъществи сравнително бързо.

Той допълни, че Летище София се подготвя за европредседателството на България и се предприемат необходимите мерки, свързани с логистиката. Изпълнителният директор на аеропорта Владимир Рапонджиев увери, че летището ще се справи с това предизвикателство.

За първите осем месеца на годината през летището са преминали над 4,3 млн. души, което е увеличение от 41% спрямо същия период на миналата година.

През август летището е посрещнало с 33% повече пътници или общо 615 544. През същия месец се увеличават и туристическите чартъри - повече от два пъти спрямо същия месец на 2016 г. Най-предпочитани дестинации в разгара на лятото бяха Гърция, Турция и Испания.

Общо 5 260 самолета са били обслужени на летище София през август 2017 г. или с близо 14 на сто повече от предходната година. Увеличение от 21 на сто има и при вътрешните линии до Варна и Бургас.

През август на летище София са обработени общо 1 601 тона товарни и пощенски пратки, от които 59 на сто са превозени с товарни самолети и 41 на сто - с пътнически.

За рождена дата на летище София се приема 16 септември 1937 г. с издаването на Указ на цар Борис III, но полети са се изпълнявали още от началото на 30-те години. Първата редовна въздушна линия София-Бургас е открита на 29 юни 1947 г. и е осъществена със самолет Юнкерс Ju 52. Първият полет, който днес се изпълнява за половин час, тогава е изпълнен два часа.

Още новини за България четете в Investor.bg
Автор: Надежда Бочева

Прочети още на: http://www.dnes.bg/business/2017/09/13/restart-na-koncesiiata-za-letishte-sofiia-do-dva-meseca.353224
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker