Канада може да купи употребявани австралийски F/A-18 A/B Hornet

Pan.bg 14 сеп 2017 | 11:01 views (493) commentaries(0)
img Димитър Ставрев
сп. "Клуб КРИЛЕ"

"Канада би могла да придобие използвани Boeing F/A-18A/B Hornet от Австралия, за да замени флота от застаряващи CF-18, което ще задоволи междинните нуждите на флота и ще се избегне необходимостта от временно придобиване на нови самолети. Канада проучва няколко варианта, за да допълни флотата си от CF-18, докато не намери постоянна подмяна на изтребителите" съобщи канадският министър на отбраната Харджит Саджан в изявление тази седмица.

image

"Тази опция изисква дискусии с други потребители на F-18" сподели Саджан. "С оглед на това, че Австралия наскоро уведоми всички съюзници за намерението им да се освободят от флота си F-18 А/В. Представители на Канада ги посети, за да попита за състоянието на оборудването и резервните части."

Замяната на изтребителите CF-18 се превърна в политически гръмотевичен скандал по време на федералните избори в Канада през 2015 г., когато тогавашният кандидат на либералите Джъстин Трудо обвини правителството на Харпър за предполагаемо закупуване на Lockheed Martin F-35 без конкурс.

През ноември миналата година канадското правителство обяви намерението си да открие открит конкурс за замяна на CF-18 и плана му за закупуване на 18 нови Boeing F/A-18 E/F Super Hornets като междинно решение за сегашната му липса на способности. Но тези планове се влошават, след като гражданското подразделение на Boeing обвини канадската компания Bombardier, че е авиокомпанията предлага на американския пазар новия с исамолет CSeries на дъмпингови цени, подтиквайки разследването на американското министерство на търговията да определи дали компанията е получила неразрешени субсидии от канадското правителство.

Евентуалното придобиване на използвани самолети от Австралия би могло да заличи пряк конфликт с Boeing, като същевременно използва оперативнатасъвместимост с CF-18. Австралия започна да експлоатира своя флот от Hornet в средата на 80-те години на миналия век до началото на 90-те, само няколко години след като Канада получи CF-18. Кралските австралийски военновъздушни сили планираха да заменят своите 71 F/A-18A/B Hornets с 72 Lockheed F-35A от 2018 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker