Boeing предлага за новия индийски самолетоносач изтребители F/A-18 E/F Block III

Pan.bg 14 сеп 2017 | 11:48 views (476) commentaries(0)
img Димитър Ставрев
сп. "Клуб КРИЛЕ"

Boeing активно популяризира своя изтребител F/А-18 E/F за бъдещото индийско военноморско изискване, обещавайки голяма индустриална програма. Американският авиационен оператор неотдавна обсъди кандидатурата си за изискване за индийския ВМС за 57 изтребителя на медийно събитие в Ню Делхи. Презентационните слайдове показват, че компанията предлага самолети Super Hornet Block III, който предлага подоберние в демоскиращите признаци на самолета - намалено напречното сечение на радарния силует, инфрачервен сензор за търсене и следене (IRST) разположен в центрания подтелен резервоар и конформни резервоари за увеличаване на обсега на самолета. Също така е предвиден и един голям дисплей в кабината.

image

Пакетът наподобява предложението на Boeing за Super Hornet за придобиването на 126 самолети по конкурса Medium Multi-Role Combat Aircraft (MMRCA). Тази сделка в крайна сметка бе спечелена от Dassault Rafale и въпреки че MMRCA в крайна сметка се провали. Ню Делхи все пак договори 36 Rafale. Голяма част от предлагането на Boeing е неговият промишлен пакет, ключово изискване по инициативата "Make in India" на Ню Делхи. Един слайд отбелязва, че текущото производство на тоз итип самолети в САЩ ангажира 60 000 души и включва 800 доставчици. За Индия Boeing предлага окончателно сглобяване, възможност да "максимизира местното участие" и шанса да участва в глобалната верига за доставки на F/A-18. Вицепрезидент на Програмата F/A-18 и EA-18 в Boeing Dan Gillian заяви, че Super Hornet е в състояние да работи от съществуващите самолетоносачи на Индия, като това е потвърдено чрез симулации с индийския ВМФ.

"Смятаме, че можем да се движим по палубата, да бъдем напълно оперативно готови, да бъдем много способни на разнообразни мисии със съответни оръжия, за да дадем на флота това, от което се нуждаят" сподели Gillian. "Смятаме, че можем да пренесем силата на Boeing и това, което научихме от експлоатацията на F-18 за изграждането на завод от следващо поколение в Индия, който ще позволи на Индия да изгради и своето следващо поколение самолети".

Индия оперира един самолетоносач, INS Vikramaditya, който използва изтребители МиГ-29К/КУБ от РСК МиГ. За разлика от американските самолетоносачи, които използват катапулт за старта на самолетите, той използва за целта рампа, в конфигурация STOBAR. Другият самолетоносач на ВМС на Индия, също STOBAR, INS Vikrant, е в процес на изграждане. Проекитран е и трети самолетоносач - IAC-II. Този кораб би могъл да е със конфигурация CATOBAR, подобно на американските превозвачи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker