И СЛОВАКИЯ СПРЯ ПОКУПКАТА НА ИЗТРЕБИТЕЛИ ГРИПЕН

Pan.bg 21 сеп 2017 | 01:37 views (778) commentaries(1)
img
Словакия спря процедурата по закупуване на изтребители докато протича по-обхватно модернизиране на въоръжените й сили, каза министърът на отбраната Петер Гайдош след предупреждения, че забавянето може да удължи зависимостта на страната от Русия.

"Трябва да модернизираме сухопътните сили, които са гръбнакът на армията ни. Докато заменяме елементи от военновъздушните си сили, сухопътните сили не са обновявани от десетилетия", каза той.Централноевропейската членка на НАТО преговаря с няколко фирми за замяна на своите 12 МиГ-29. Договорът за поддръжката им с Русия изтича през есента на 2019 г. и може да се наложи да бъде удължен.
frognews.bg


ПАН.БГ : Припомняме, че Словакия също имаше намерение да закупи между 8 и 12 самолета Грипен.Явно през последните години екипите на Грипен в Югоизточна Европа и техните лобисти не носят продажби на фирмата.Ще последват ли уволнения и промяна в политиката...


ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ : Словакия купува шведски изтребители Gripen?

Reuters/сп. „Клуб КРИЛЕ”, Николай Димов

На среща с медии представители на Saab са съобщили, че Словакия е решила да закупи между 8 – 12 изтребителя JAS 39 Gripen, като от компанията се надяват договорът да бъде подписан до края на годината.

Хърватия също може да вземе подобно решение следващата година, а Чехия вероятно е заинтересована в перспектива да вземе на лизинг още изтребители Gripen в допълнение на сега експлоатираните 14 машини.

Saab направи пробив в експорта на изтребителите си с продажбата на 36 изтребителя Gripen E/F на Бразилия. Финландия също възнамерява да търси през следващите години нов изтребител за замяна на сега намиращите се на въоръжение F-18. По всяка вероятност Швейцария ще обяви отново конкурс за нов изтребител след откритите пукнатини в планерите на част от самолетите F-5.

Според потенциалните нови кандидати за придобиване на Gripen е спомената и България. Saab разчита също на пазара в Южна Америка, появиха се перспективи и за Индия, като друг голям купувач. Като цяло от шведската компания очакват да реализират експорт на 300-450 изтребителя Gripen през следващите 20 години.

Кризата между Украйна и Русия също се явява фактор за повишеното търсене на шведските изтребители, включително и модернизирани версии на по-старите серии.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  ГРАДСКИЯТ 21 сеп 2017, 11:59
   
  2
   
  4

  АУУУУУ,КАКВА СТАНА ТЯ....,
  ЛОГИКАТА Е ТАКАВА-КАТО НЯМА ПАРИ,
  НЯМА И GRIPENи!!!

  САМО ЧЕРВЕН румИн НЕ ИСКА ДА ГО ПРОУМЕЕ!
  НО НА него му е ПРОСТЕНО,ВСЕ ПАК Е БИВШ
  шофьор на самальот и ПУЦаджия(слушател в академии)!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker