БЛА или тактическата авиация на на ИДИЛ

Pan.bg 25 сеп 2017 | 11:19 views (675) commentaries(0)
img Димитър Ставрев
сп. "Клуб Криле"

https://www.armytimes.com/resizer/8afdDK4vDh01YoNjhGHDLozQjvg=/750x0/filters:quality(100)/arc-anglerfish-arc2-prod-mco.s3.amazonaws.com/public/WN3YCKMWIJAXTK66EZNQJBTQNA.jpg
На снимката: Иракският сержант Хюсеин Муса Катум показва БЛА на ISIS, свален в провинция Анбар

Търговски БЛА, като китайския DJI Phantom, използван от ИДИЛ, осигуряват нестандартни апарати за техните собствени мини ВВС, според експерт по асиметрична война, който говори на панел на Морско изложение в Куантико, Вирджиния. "Макар че много наблюдатели не се страхуват от използването от страна на ИДИЛ на тези платформи за бомбардиране, значителната промяна в операциите и заплаха за американските и съюзническите сили, които не са били забелязани през последните 16 години, трябва да се вземат предвид цялостното използване на безпилотни самолети от ИДИЛ" заяви Дейвид Кнол, изследовател в Центъра за морски анализи. ИДИЛ използва тези устройства за събиране на информация, наблюдение и разузнаване, както и за непосредствена огнева поддръжка, осигурявайки на Ислямска държава способност като от тактически военновъздушни сили, които дориэмного държави не са имали преди 10 години.

Това вероятно ще принуди военните части да се движат по-бързо срещу ИДИЛ, отколкото в предишни години. Вместо големи предни бази и масивни логистични мрежи, силите ще трябва редовно да променят позицията си, за да не бъдат откривани и нацелени от врага, бил той държава или метежническа група. Други недържавни групи като сирийския филиал на Ал Кайда и Хизбула също са приели използването на БЛА в собствените си операции. "През последните 16 години американските сили успяваха да съсредоточат силите си там, където и когато искат" отбеляза Кнол и допълни "Но в бъдеще, с тази подкрепа на близко разстояние, американските сили няма да могат да направят това, като се има предвид способността на врага да изпълнява ISR от разстояние".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker