ПРИВЕТСТВИЕ НА КОМАНДИРА НА ВВС

Pan.bg 12 окт 2017 | 14:36 views (814) commentaries(0)
img Bulgarian Air Force

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
СКЪПИ СЪМИШЛЕНИЦИ НА БЪЛГАРСКАТА БОЙНА АВИАЦИЯ,

В навечерието сме на Празника на авиацията и Военновъздушните сили – 16 октомври. Тази година празникът е двоен, защото се навършват и 100-години от началото на изтребителната ни авиация. През 1917 г. на летище София пристигат и са сглобени първите 6 изтребителя РОЛАНД ДЕ-2.
Като летателен апарат, годен за служба на човека, самолетът се появява в първите години на миналия век. Авиацията става кумир на човечеството, авиаторите са най-прочутите хора. Но той не утвърждава лесно своята военна приложимост и бъдеще. Пътят е труден, изпълнен с много препятствия, с много радости и разочарования.

Първото бойно кръщение на военната ни авиация е в небето над Одрин. На 16 октомври 1912 г. В 09:30 ч. поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев излитат с биплан “Албатрос” и извършват 50-минутен полет за разузнаване над района на Одрин – Кадъкьой – Папазтепе. Разкрити са местоположенията на противниковите войски, отбраняващи района, както и техните резерви. Над гара Караагач летците хвърлят две бомби , чиито ефект е твърде показателен.

Датата е знаменателна не само за българската, но и за световната авиация и въздухоплаване – за първи път над европейския контингент в реална бойна обстановка е осъществен боен полет за въздушно разузнаване, от борда на летателен апарат е употребено оръжие и на едно направление съвместно действат въздухоплавателни и авиационни средства за осигуряване на сухопътните войски.

Но това не е единственото събитие, което трябва да ни кара да се чувстваме горди, че сме българи, че сме част от българската военна авиация.
Още през 1910 година, българският цар Фердинанд е първият държавен глава, летял със самолет. През 1912 година авиаторът Симеон Петров пръв в света приземява самолет със спрял двигател, а по време на Балканската война осъществява първата в света нощна бомбардировка, както и първото разузнаване и бомбардиране над противникова столица – Цариград. Райна Касабова е първата жена в света, извършила боен полет над Одрин по време на Балканската война. През 1913 г. Милчо Митев и Джовани Сабели осъществяват първото в света прелитане от континент на континент – от Европа до Азия. Първото военно летище в света е край Мустафа паша (сега Свиленград), откъдето е действало нашето 1-во аеропланно отделение по време на Балканската война. А величавия подвиг на поручик Димитър Списаревски, на 20 декември 1943 г се превръща в легенда за поколенията. След като сваля един бомбардировач, той се врязва в друг и го унищожава, като извършва първият въздушен таран в България.

И още, и още…..
Факти и събития от историята, които да ни дават сили и енергия днес, защото времената са трудни, динамични, понякога непредсказуеми. В началото на 21 век реалностите ни поставят на нови, невиждани досега изпитания. Променят се военните технологии, развиват се комуникационните и информационните средства, икономическите връзки и взаимоотношения, променят се междудържавните отношения и моделите на национално и наднационално управление.

В тези условия българската бойна авиация продължава да изпълнява мисиите и задачите, определени й в Стратегията за национална сигурност – отбранителни, за поддържане на мира и сигурността, хуманитарни, спасителни, интеграционни и социални. Трудно, понякога с нечовешки усилия на целия личен състав, на всички специалисти, на всички родове войски – авиация, инженерно-технически състав, ЗРВ, РТВ, свързочници, логистици ние изпълняваме дълга си към Родината. И на мен много ми се иска да вярвам, че президентството, народното събрание и правителството оценяват нашия труд и професионализъм и ще намерят пресечната точка на националния интерес, на народния интерес за продължаване на процедурата за закупуване на нов тип боен самолет. Че ще намерят сили и воля да насочат процесите в Българската армия към по-добро в името на сигурността и просперитета на държавата.

А на вас, скъпи колеги – поклон и благодаря!
Благодаря за силата на волята, за вярата, за любовта, благодаря за професионализма!
Благодаря, че нито за миг не се предавате и работите с мисълта за България!
Благодаря на семействата ви, които ви следват неотклонно, понасяйки всички неволи!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker