Държавният департамент на САЩ потвръди искането на Полша за покупка на ЗРК Patriot на стойност 10,5 милиарда долара

Pan.bg 20 ное 2017 | 11:11 views (547) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"

На снимката: Войниците, служещи в батерия А, 5-ти батальон, 7-а артилерийска бригада, разполагат радарният пост на ЗРК Patriot по време на учението Panther Assurance на 15 януари 2017 г., в Skwierzyna, Полша. (Снимка на армията на САЩ от Sgt Paige Behringer, 10-ти полеви прес-щаб)
image

Държавният департамент на САЩ разреши на Полша потенциална продажба на стойност 10,5 милиарда долара на четири системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, съобщиха на 17 ноември 2017 г. от Вашингтон. Възможната продажба е обсъждана от дълго време, като Полша и САЩ се сблъскваха със сложни преговори през последните няколко години и бъдещата сделка ще бъде голяма победа за Raytheon, тъй отхапва голямо парче от противоракетна отбрана в Европа.

Всички съобщения от DSCA подлежат на одобрение от Конгреса и след това трябва да преминат през окончателни преговори с потенциалния купувач. Конгресът бе уведомен на 14 ноември 2017 г. за потенциалната продажба. Не е известно, когато Конгресът може да се заеме с въпроса за възможно одобрение. Големата ценова разлика в сравнение с други скорошни патриотски сделки може да предизвика удар в Полша.

Само преди няколко месеца Държавният департамент одобри и друга сделка за Patriot с Румъния, като се изчислява, че разходите за закупуване на 7 системи ще струвяа приблизително 3,9 милиарда долара. Когато сравняваме сделките на Румъния и Полша за Patriot с номинална стойност, драматично различаващите се цени могат да се възприемат като несправедливи, но има няколко сериозни разлики между двете покупки, които логично ще повишат цената за Полша.

Подробности в бр. 1/2017 на сп. "Клуб КРИЛЕ"
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker