Кабинетът на Кенеди планирал с фалшиви съветски самолети да провокира война със СССР

Pan.bg 21 ное 2017 | 10:25 views (1046) commentaries(2)
img Димитър Ставрев
сп. "Клуб КРИЛЕ"

През 1962 г. правителството на САЩ е обмисляло възможността да вкара Съветския съюз във война чрез създаване на копия или покупка на съветски самолета, които да "проведат атака" на американска или съюзническа база. Материалите от Националния архив на САЩ, касаещи случая на убийството на 35-ия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди, привлекли вниманието на изданието The Daily Caller. Публикуваният доклад отразява срещата, която се състоя на 22 март 1962 г. Там се обсъжда "въпроса, повдигнат от главния прокурор [Робърт Кенеди], относно способността на САЩ да произвеждат или да придобиват копия на съветски самолети". САЩ възнамеряват да използват "нападението" като оправдание за разгръщането на война със СССР.

image

В дискусията са взели участие главния прокурор, брат му (президента Джон Kенеди), държавния секретар Дин Раск (Din Rask), директора на ЦРУ Джон Маккоун, съветника по национална сигурност на президента на САЩ Макджордж Бънди и председателя на Комитета на началник-щабовете на САЩ генерал Лаймън Лемницър. Изданието отбелязва, че историкът Робърт Далек описва възможността за използване на копия на съветски самолети за извършване на атака срещу американски и съюзнически съоръжения още през 2001 г. В книгата си "Джон Кенеди. Незавършен живот. 1917-1963" ученият докладва, че такава идея възниква за пръв път у директора на ЦРУ Маккоун.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  ВВСар 21 ное 2017, 13:42
   
  3
   
  0

  "покупка на съветски самолета"," срещата, която се състоя на 22 март 1962 г. Там се обсъжда "въпроса" Димитре,там ли беше, на срещата? В онова време.

 2. #2
  moted 21 ное 2017, 19:05
   
  4
   
  0

  А нима американците имат военни действия , които да не са предизвикани с фалшив повод.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker