Афганистанското правителство иска връщането на А-10 в борбата срещу талибаните

Pan.bg 13 дек 2017 | 08:39 views (1039) commentaries(0)
img
Н.Димов, сп.”Клуб КРИЛЕ”

militarytimes.com

Любимият на мнозина американски щурмовик A-10 Thunderbolt II (“Warthog”) може отново да се изпрати в Афганистан, за това научи специализираният сайт Military Times.

Високопоставен афганистански чиновник е заявил пред медията, че афганистанското правителство иска завръщането в страната на А-10. Но е още твърде рано да се каже, дали това ще стане, разискванията по въпроса са още в начален стадий и няма взето решение.

“Анализът какви сили и средства да изпратим в Афганистан и какви да изтеглим от Ирак и Сирия продължава. Все още не сме взели решение дали да изпратим в Афганистан А-10 или не”, казва пред репортери в Пентагона бригаден генерал Ланс Бунч, командващ въздушните операции в Афганистан.

С намаляване интензивността на бойните действия срещу ИД в Ирак и Сирия, в Афганистан може да се изпратят допълнително бойна техника и личен състав. През последните няколко месеца там бяха прехвърлени допълнително шест изтребителя F-16 и въздушен танкер KC-135 Stratotanker. Така в азиатската страна сега има общо 18 самолета F-16.

Щурмовиците A-10 бяха жизнено важни за операциите на САЩ срещу ИД в Сирия и Ирак. От турската авиобаза действа74-а авиоескадрила, чийто екипажи нанесоха унищожаващи удари срещу терористите и особено по инфраструктурата по добиване и търговия с петрол.

С освобождаването през октомври на Ракка, самопровъзгласена от ИД за столица, военните операции намаляха. Така сега излишните сили и средства може да са необходими в Афганистан, където САЩ започнаха въздушна кампания срещу командирите на талибаните и източниците на техните основни доходи – лабораториите за производство на наркотици.

Според новата стратегия на президента Тръмп в Афганистан ще бъдат изпратени още войски, които са специализирани в обучението и подпомагането на въоръжените сили на Афганистан и на тактическо ниво. Това може да ги постави в още по-рискови ситуации, където те ще действат извън периметъра на добре защитените американски бази в страната. От тук произтича и по-голямата необходимост от авиационни средства за непосредствена огнева поддръжка.

А-10 имат славна история в Афганистан и са идолизирани от американските войници, които са ги виждали в действие. Мощното 30-милитрово оръдие е изстреляло хиляди смъртоносни снаряди срещу талибаните, спасявайки неизброимо много животи на американски и коалиционни военнослужещи.

А-10 е на въоръжение във ВВС на САЩ в продължение на


повече от 40 години и ще остане в обозримото бъдеще.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker