ВВС и ВМС на САЩ са изпитали нова крилата ракета

Pan.bg 15 дек 2017 | 19:37 views (620) commentaries(0)
img
Н.Димов, сп.”Клуб КРИЛЕ”

ВМС и ВВС на САЩ са завършили изпитанията на най-новата крилата ракета LRASM. По информация на navaltoday.com последните реални стрелби са извършени от стратегически бомбардировач B-1 Lancer.

В хода на изпитанията, извършени до крайбрежието на Калифорния, от В -1 Lancer са изстреляни едновременно две крилати ракети LRASM, които са поразили две различни надводни движещи се цели.

Според компанията Lockheed Martin, която е разработила новата крилата ракета, всички изпитания са протекли успешно и боеприпасите са потвърдили заложените параметри и характеристики.

AGM-158C LRASM (Long Range Anti-Ship Missile) е противокорабна ракета с голям обхват на действие. Разработването й започва през 2009 г., като първите изпитания са започнали през 2013 г.

По-късно с тях са въоръжени няколко кораба. Независимо, че новите боеприпаси вече се използват от ВМС на САЩ, официално те ще постъпят на въоръжение след 2018 г.


AGM-158C е разработена за замяна на противокорабните ракети Harpoon, които са на въоръжение във ВС на САЩ от 1977 г. Новите ракети имат специална форма и покритие, намаляващи радиолокационната откриваемост. Те самостоятелно откриват и идентифицират целите в зададен квадрат, както и си „общуват” помежду си и разпределят целите между тях.

LRASM имат боен заряд с маса 450 кг и може да преодоляват разстояние до 930 км.

Новите ракети ще станат щатно въоръжение на ВВС и ВМС на САЩ. Вече са извършени изпитания за съвместимост с корабните пускови установки Mk.41, може да се използват от бомбардировачите B-1B Lancer и изтребителите F/A-18 и F-35 Lightning II.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker