Drive: Атаката с дронове срещу руските бази в Сирия показа каква ще бъде войната на бъдещето

Pan.bg 11 яну 2018 | 09:42 views (2395) commentaries(3)
img
/Поглед.инфо/ Руските бази в Сирия за една нощ бяха подложени на нападение от 13 безпилотни летателни апарата, които бяха пуснато от разстояние повече от 50 км. Както отбелязва авторът на статията в The Drive, примерно атаки от този род си струва да очакваме в бъдеще и ако малък брой дронове Русия е в състояние да прехване, то средствата за защитя от мащабен поток евтини безпилотници още няма никоя страна в света.

Министерството на отбраната на Русия излезе със заявление, в което подробно разказа как над руската база Хмеймим в Сирия е било извършено нападение с безпилотници в нощта от 5 на 6 януари. Както отбелязва журналистът на The Drive Тайлър Рогоуей, този случай показва как в бъдеще ще се водят войните на планетата.

Според руските военни те са засекли 13 неизвестни летящи обекта с малък размер, които се приближавали към руските бази на сирийска територия от значително разстояние. Самите бази не са пострадали от това нападение, При това се уточнява в заявлението, за пръв път терористите са извършили масова атака с безпилотници с далечина на полета повече от 50 км. с използване на съвременни технологии за насочване по спътникови координати GPS. А съдейки по техническите характеристики, подобно нападение може да се извършва от разстояние 100 км.

„Инженерните решения, които са използвани от терористите при атаката срещу руските обекти в Сирия биха могли да бъдат получени само от една страна, притежаваща високи технологически възможности за осигуряване на спътникова навигация и дистанционно управление за изпращане на професионално сглобени ръчно направени взривни устройства в определените координати“ - твърдят в Министерството на отбраната. Освен това по думите на руските военни, всички безпилотници са били снабдени с взриватели чуждестранно производство.

Авторът на статия се учудва на факта на публикацията от страна на Русия на цялата тази информация за това, че базата е заплашвана с нещо. Никой не може да каже колко точни са тези данни, но ако количеството безпилотници е съобщено вярно, то „изглежда, че това е първата автономна от голям мащаб координирана атака с дронове срещу подобна неподвижна цел от голямо разстояние“. Забележителното е, че далечината на полета на тези безпилотници е 100мкилометра, тоест биха могли да ги пуснат и отвъд границите на териториите, под контрола на сирийския режим, а значи и да се бориш срещу тях става крайно трудно.

От друга страна, отбелязва авторът на статията, Русия може преднамерено да вмъкне в своето заявление този детайл за далечината на полета за да покаже, че намиращите се наблизо територии около базите остават под контрола на режима. Но, както отбелязва Талър Рогоуей, освен безпилотници, ракети и артилерия руските военни в Сирия са заплашени и от преносими ЗРК, така че вероятно има се налага да работят в много по-неспокойни условия, отколкото иска да покаже Министерството на отбраната.

Освен всичко друго, Русия се опитва на намекне, че онези, които са извършили това нападение, независимо дали са въстаници или терористи, получават някаква външна помощ. Впрочем по думите на автора на статията, трябва да се види ще започне ли Русия да говори конкретно за това, че в това нападение се вижда ръката на някои държавни актьори

Тези безпилотници, отбелязва авторът, могат значително да затруднят провеждането на руските военно-въздушни операции в Сирия. Така „Панцир-С1“ не може просто да открие безпорядъчен огън по такива цели, защото руската база Хмеймим води активна работа, над нейната територия и недалеч от нея постоянно летят други самолети.

Накрая, прави извод журналистът на The Drive, независимо от това, какви последствия ще има тази атака в частност за Русия, тя показва каква ще се окаже новата епоха в изкуството за водене на война - когато облак от евтини безпилотници, пълни с взрив ще могат да посеят хаос в редиците на противника. Сега Русия и прочие страни могат да отразят атаката на малък брой такива дронове, но за сега не съществуват средства за защита от по-мащабно нападение.Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели


Източник: RT
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Borei 11 яну 2018, 10:14
   
  19
   
  3

  Такова нападение на множество безпилотни апарати е показвано много пъти във филми, но тогава техниката все още не беше реално разработена, за да се използват в съвременните войни!
  Времето вече настъпи и за това! И там ще има надеждна отбрана. Запитване "свой"-"чужд" и при неправилен отговор - сваляне. Но при масирано нападение си трябва масиран отговор. Тогава трябва постоянно наблюдение на въздушното пространство и то много ниско също, много бързо определяне, че са вражески и съответно унищожение...
  Технологиите ги има и сега, само трябва да се отработят в единна система и тогава ще има и надеждно ПВО и срещу ято безпилотници...

 2. #2
  Зенитчик 11 яну 2018, 10:24
   
  29
   
  6

  Не плашете хората с тия самолетчета!
  А защо не коментирате дейността на войските за РЕБ?
  Те показаха нещо ново и неизползвано до сега - успяха да поемат управлението на дроновете.
  А дали не са могли да ги върнат обратно?
  Коментирайте техните способности!

 3. #3
  папи 14 яну 2018, 00:24
   
  2
   
  0

  тези вехтории се свалят с съчми и куршуми. Може и картечен съчмен дим, както и електронна завеса, блокаж.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker