Страници от авиационната история – катастрофа на В-52 с термоядрено оръжие на борда (снимки)

Pan.bg 17 яну 2018 | 09:15 views (728) commentaries(0)
img livejournal.com

Н.Димов, сп.”Клуб КРИЛЕ”

На днешната дата през:


1847 год. се ражда „бащата на руската авиация” Николай Егорович Жуковский, основоположник и на съвременната хидро и аеромеханика.
Во имя Отца, и Сына, и Святого духа - аминь (От винта!) - /Сикорский, Туполев и Жуковский/
image

1961 год. се е състоял първия полет на спортния реактивен самолет Як-32, пилотиран от В.П. Смирнов.
image

1966 год. над Испания при дозареждане във въздуха се сблъскват въздушен танкер КС-135 и американски стратегически бомбардировач B-52G с термоядрено оръжие на борда.
В резултат на катастрофата загиват седем човека и са загубени четири термоядрени бомби. Три от тях са намерени почти веднага на сушата, като две от тях са се разрушили при удара със земята недалеч от Паломарес и предизвикват радиационно заразяване на местността.
Четвъртата бомба, която е паднала в морето, е намерена след два месеца.
Катастрофата предизвиква сериозна дипломатическа криза и води до прекратяване на полетите на американски бомбардировачи с ядрено оръжие над Европа и Средиземно море. Но окончателно подобни полети са прекратени окончателно две годи по-късно след подобна катастрофа над Гренландия.
image

1970 год. се е състоял първият полет на Т-6-2И – прототип на фронтовия бомбардоровач Су-24 с крило с изменяема стреовидност. Самолетът е пилотиран от В.С. Ильюшин.
image

1979 год. е поставен световен рекорд по скороподемност с Як-50 – набор на височина 3000 м за 21,4 сек.; пилот - С.Е. Савицкая.
image

1991 год. започва операцията „Пустинна буря” – американската военна авиация започва бомбардировки на Ирак и позициите. Това е част от войната в Персийския залив 1990-1991 за освобождаване на Кувейт и разгром на иракската армия.
image


2003 год. в Западна Австралия се разбива американски зтребител-бомбардировач F/А-18.
image


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker