Поръчка за 16 изтребителя F-16 Block 70 от Бахрейн удължава живота на поточната линия

Pan.bg 22 яну 2018 | 09:24 views (909) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"

На снимката: Изтребител F-16 Fighting Falcon се готви да получи гориво от танкер KC-135 Stratotanker над Афганистан на 19 ноември (снимка: Staff Sgt Sean Martin / Air Force)

Бахрейн ще стане първата страна в региона, която ще оперира изтребители Lockheed F-16 Block 70. Ход, който ще увеличи живота на производствената линия на Falcon-а. Миналия ноември вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви подписването на сделка за продажбата на 16 F-16 на стойност над 2,3 милиарда щатски долара в страната на Персийския залив, считайки го за "голям тласък за американските работни места и сигурност".

"Радваме се, че Султанатът Бахрейн и правителството на САЩ се споразумяха да продължат с продажбата на самолети F-16 Block 70 за Султанските ВВС на Бахрейн" заяви Рик Гроеш, регионален вицепрезидент "Международното бизнес развитие" в Lockheed Martin Aeronautics ,

F-16 Block 70 е най-новото поколение на Fighting Falcon. Ядрото на неговата конфигурация (над Block-50/52) е радарът с активно сканиране н аантенната решетка (AESA) AN/APG-83. Най-нововото разклонение на изтребителя от 4-то поколение съчетава подобрения в способностите като архитектура на авиониката и структурни подобрения, за да удължи живота на самолета с повече от 50% над този на предишните F-16.

Въпреки че броят на поръчаните самолети намаля от 19 на 16 единици поради политиката за намаляване на разходите, продажбата "ще спаси свиващата се производствена линия за F-16" смята военен източник. Източникът, който говори при условие на анонимност, описва продажбата в Бахрейн като "шанс за Lockheed да запази производствената си линия за F-16 за следващите 3 до 5 години". В замяна на това RBAF (ВВС на Бахрейн) има критична нужда да подобри своята флота, за да може да се справи с другите страни от Персийския залив" продължава източникът. Това е ситуация, благоприятна за всички; Бахрейн се нуждае от F-16 и F-16 има нужда от Бахрейн

По отношение на потенциалните нови клиенти на F-16 Гроеш подчерта усилията на компанията за запазване на производствената линия отворена, отбелязвайки, че "Lockheed вижда множество възможности, приблизително 200 самолета в Централна Европа, Средиземноморието, Югоизточна Азия и Южна Америка". През юни 2017 г. Lockheed и Tata Advanced Systems Limited (TASL) подписаха споразумение, според което двете компании възнамеряват да се създадат производството за F-16 Block 70 в Индия. Това представлява още един важен


момент, който ще помогне на енергичния опит на компанията да запази производствената линия F-16.

Със сделката с Бахрейн един военен представител от страната потвърди оттеглянето й от програмата Eurofighter Typhoon. Европейският изтребител бе една от основните алтернативи, които се състезаваха за договора на ВВС на Бахрейн, според него.

"Решението е взето и подписано. Султанските ВВС на Бахрейн няма да оперира Eurofighter Typhoon в скоро време " добави той и продължи: "С общо 16 нови модерни F-16 и 20 модернизирани F-16 Block 40 от конфигурация V, нашите ВВС нямат необходимостта да оперират нов вид самолети".

Саудитска Арабия, Оман и Кувейт вече са регионални клиенти на Eurofighter Typhoon, произвеждан от консорциума Eurofighter в който влизат Airbus, BAE Systems и Leonardo. Говорител на Eurofighter отбеляза, че въз основа на настоящите поръчки Eurofighter Typhoon ще продължи да се доставя до 2024 г.
"Ние продължаваме да се стремим към редица значителни възможности по целия свят и сме уверени, че ще продаваме още самолети Eurofighter Typhoon", заяви говорителят.

Военният експерт Наджи Малаеб посочи липсата на инвестиции на Бахрейн във военната област в сравнение с други страни от Персийския залив - особено Саудитска Арабия и Катар.

В проучване, публикувано през февруари, Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI) обяви, че всички арабски държави и Персийския залив, с изключение на Бахрейн, са увеличили техния внос на оръжие между 2007 и 2011 г. и между 2012 и 2016 г. От държавите с напрегнати отношения с Иран, Бахрейн намали вноса на оръжие с 19%. "16 F-16, поръчани от Бахрейн, могат да бъдат началото на планиран по-голям флот за ВВС" заключва Малаеб.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker