На летище Домодедово/Москва ще построят още 6 писти за излитане и кацане (ПИК)

Pan.bg 22 яну 2018 | 10:05 views (1881) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"

Летище Домодедово в Москва планира да изгради още 6 ПИК. Това в понеделник, 22 януари, съобщава сайта "Комерсант". Такива планове се съдържат в проекта на споразумение на летището с държавата. Инвестиции в съоръженията на московския авиовъзел до 2037 г. се оценяват на около 190 милиарда рубли. Най-скъпите могат да бъдат съоръженията на Домодедово. Това летище вече строи допълнителна ПИК, тя трябва да бъде въведена през първата половина на 2018. След това, на старата ПИК-2 ще стане пътека за рулиране. До 2055 г. ще се появят още 4 писти

Домодедово се оплаква на правителството за "несъответствие на бюджетна издръжка", като отбелязва, че към сключването на концесионни договори столичните летища подхождат "в неравностойно положение". Летището посочи, че в годините 2001-2016 бюджетно финансиране на летище Шереметиево е 120 милиарда рубли, на Внуково - 48 милиарда рубли и на Домодедово - 53 милиарда рубли. Представители на летището предлагат диференцирано заплащане в рамките на концесията: колкото повече с аполучени субсидии, толкова по-висока да е сумата на плащането.

За възстановяване на разходите за концесия летищата на московския авиовъзел предлагат такси за излитане и кацане. Авиокомпаниите са против това. Както пояснява вестникът, цената от 190 милиарда рубли за 20 години означава събиране на около 125 рубли от всеки пътник в продължение на 20 години. Правителството решение относно условията на концесионните договори за развитие на инфраструктурата трябва да се появат в средата на март 2018 г., пише "Комерсант".

През 2016 г. руските авиолинии са загубили 10 милиарда рубли. Най-големи загуби предизвиква вътрешните полети. През 2017 г., на Домодедово, второто по големина летище в Русия, са обработени 30,7 милиона пътници.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker