Германия: глоба, но не и съдебен процес за Airbus DS

Pan.bg 13 фев 2018 | 12:06 views (455) commentaries(0)
img
През януари, като част от обвиненията за корупция предприети от Министерството на отбраната на Австрия групата Airbus се опитва да избегне тежко изпитание с плащането на глоба в Германия, което е успех.

Глобата е потвърдена:

Разследването от прокуратурата в Мюнхен (München I Staatsanwaltschaft) срещу Airbus Defence and Space GmbH за продажбата на изтребители Eurofighter на Република Австрия през 2003 г. беше приключено. Резултатът от разследването на Мюнхенския прокурор, което продължава от 2012 г., не потвърди твърденията за корупция.
Въпреки това, за да приключи разследването в Германия, прокурорите в Мюнхен наложиха административно наказание срещу Airbus Defence and Space GmbH по германското Законодателство за административните нарушения ( "Ordnungswidrigkeitengesetz") за 81.25 милиона евро. Общата сума включва административна глоба от 250 000 евро и реституиране на 81 милиона евро. Airbus Defense and Space GmbH прие това становище.
Становището се основава на твърдението за небрежно нарушение на надзорните функции на (неидентифицираните) членове на бившето ръководство на Airbus Defense and Space GmbH. Известието твърди, че някои бивши мениджъри не са успели да осигурят подходящ вътрешен контрол, който би попречил на служителите да извършват плащания на търговски партньори в замяна на документално доказани услуги.
Разследването разкри, че най-малко 90 милиона евро са изливали фалшиви фактури и пощенски кутии в половината свят и по неустановени канали. Това е типичен модел на плащания за подкуп.
От друга страна, в становището изрично се признават големите усилия, поети от Airbus и неговото управление от 2012 г. насам, което доведе до нова култура на съответствие.
От началото на разследването Airbus оказваше пълно съдействие на прокуратурата в Мюнхен. Това включваше и предоставянето на независим разследващ доклад от адвокатската кантора Clifford Chance, който Airbus предостави на прокурора в Мюнхен през 2014 г.

Австрийското дело не е приключено:

Airbus DS избягва дълъг и болезнен процес в Германия и може да си отдъхне в известен смисъл по този въпрос. Австрийското дело обаче не е приключило и досието, предадено на Австрийската прокуратура във Виена, не е закрито.

Все още не е известно как австрийското министерство възнамерява да действа в бъдеще, но германското решение изглежда намалява пространството му за решения. Въпреки това, европейският производител все още не може да се чувства напълно комфортно, тъй като Австрия би могла да обжалва.

М. ГЕНОВ
Източник: Avia News
Снимка: © Faa


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker