За какво се използват по света влезлите вече на въоръжение ВТС A400M Atlas?

Pan.bg 13 фев 2018 | 15:41 views (698) commentaries(0)
img
Н.Димов, сп.”Клуб КРИЛЕ”

ukdefencejournal.org.uk

С навлизането на въоръжение на все повече ВТС А400М, нека да хвърлим един поглед как различните ВВС го използват.
ВВС на Малайзия разполагат с четири самолета от този тип, а кралските ВВС на Великобритания са получили вече 18 самолета от общо 22 и скоро ще се формира втора оперативна ескадрила с тях. Германия има 16 A400Ms; Франция експлоатира 13; Турция притежава пет и активно ги използва;Испания започна експлоатация на два и очаква получаването на следващите. По информация от Airbus флотът от A400M до сега е налетял 29,000 часа.

Участие на A400M в хуманитарните операции


След разрушителното въздействие на урагана Ирма през септември 2017 г. няколко европейски държави изпратиха ВТС А400М за доставка на помощи в засегнатите райони. Великобритания, Франция и Германия изпратиха по два самолета от този тип, като немските А400М извозиха холандски граждани от засегнатия регион.

В хуманитарната операция участваха редица военно-транспортни самолети, но А400М показаха своите по-добри качества. Те прекосиха по-бързо атлантическия океан в сравнение със C-130 Hercules и доставиха по-големи количества товари. Те направиха само по едно междинно кацане, докато за С-130 са били необходими по три.

Британските А400М доставят различно голямогабаритно оборудване (напр. трактори), френските – хеликоптери, които са особено ценни в първите дни след разрушителния ураган.

Вече на Карибите, А400М се оказват особено ценни със способностите да излитат и кацат на къси писти, изпълнявайки полети между островите и транспортирайки почти три пъти повече товар в сравнение със С-130.

A400M във военни мисии

А400М е преди всичко военно-транспортен самолет, доказвайки своята ефективност и в хуманитарни операции. Кралските британски ВВС активно го използват за логистична поддръжка на своите сили в Близкия Изток, а френските ВВС го използват по същия начин в Мали и Чад, където действа от грунтови летища.

Турските ВВС също екстензивно използват новия самолет. Последните примери са евакуацията на турски граждани от Могадишо и полети до Русия за осигуряване на ВИП операция.

В същото време Airbus търпи загуби от 1.2 милиарда евро след констатираните проблеми с агрегатните кутии на двигателите и забавяне с внедряване на възможностите за извършване на парашутни десантни и със системите за самозащита.

Очаква се темпът на производство да падне от 19 на 15 през 2018 г. о на 11 през


2019, за да се удължи живота на програмата и да се увеличат шансовете за експорт.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker