Поразен от мълния бомбардировач B-52 каца успешно в базата си

Pan.bg 13 фев 2018 | 17:45 views (1758) commentaries(0)
img aviationgeekclub.com

Н.Димов, сп.”Клуб КРИЛЕ”

През декември 2017 г. при подхождане за кацане в авиобаза Барксдейл, стратегически бомбардировач В-52 с р.н. „60-051”е бил ударен от мълния, която пробива отвор в опашната част с размер на човешко тяло. За щастие системата за управление на полета не е била повредена и екипажът приземява самолета без проблем. Инцидентът се е случил на 19 декември 2017 г.

Екипажът е чул само силен звук извън кабината и е разбрал какво се е случило едва след кацане. Бомбардировачът има система за защита от светкавици, но мощта на мълнията в случая е била твърде голяма и тя не е издържала. Според командирът на авиокрилото всяка година се констатират множество удари на светкавици по техни бомбардировачи, но никой от личния състав не си спомня да е имало толкова силен. А в авиобазата има военнослужещи със стаж от повече от 20 години.

Техническият състав оценява, че тежката около тон опашната част не подлежи на ремонт и я заменя с друга от изваден от въоръжение В-52. Техническата операция е продължила 10 часа и на 1 февруари стратегическият бомбардировач В-52 отново е в строя.

Но В-52 Stratofortress се е доказал, е може да лети с повредена опашна част - всъщност дори и без вертикален стабилизатор, както се е случило преди 54 години. Тогава по време на изпитателен полет при предизвикани големи претоварвания се откъсва вертикалният стабилизатор на В-52Н, летящ на височина около 5000 м над Ню Мексико. Шест часа по-късно екипажът успява да извърши първото и единствено кацане без вертикален стабилизатор.

image


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Поразен от мълния бомбардировач B-52 каца успешно в базата си

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker