Lockheed Martin достави 3D радар TPS-77 MRR на Латвия, това ще доведе до скок в способностите

Pan.bg 13 мар 2018 | 13:32 views (1090) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"

Lockheed Martin отчете успешен тест за приемане на многофункционалния радар TPS-77 (TPS-77 MRR), с което отбеляза доставката на първия от трите радара на МО на Латвия, стъпка напред в укрепването на националната й отбрана.

Благодарение на подобрението в наблюдението на въздушното пространство на Латвия, TPS-77 MRR ще играе жизненоважна роля, като увеличава възможностите за наблюдение и идентификация на полетите на ниско ниво, което води до засилени способности за ранно предупреждение и ситуационна информираност, което ще позволи на ВВС на страната да вземат по-информирани и ефективни решения в отговор на съвременните заплахи. Този етап е най-новото събитие в 16-годишното партньорство за разработване и обучение за използавне на радари между Латвия и Lockheed Martin, включително договора от 2015 г. за 3 броя TPS-77 MRR.

На снимката: TPS-77 MRR, монтиран край Вентспилс, Латвия, по време на тест за приемане на място (снимка 22-ро мобилно ПР звено)
image

"Придобиването на TPS-77 MRR е огромна инвестиция в укрепването на бойните способности на ВС на Латвия, което дава възможност на латвийската армия да отговори на настоящите предизвикателства в областта на сигурността с подходящи инструменти за реагиране, важна част от латвийските способности за наблюдение на въздушното пространство. Новата технология MRR е съвместима с други видове радари, използвани от други държави" подчерта министърът на отбраната на Латвия Raimonds Bergmanis.

TPS-77 MRR е най-новата версия на успешната продуктова гама на Lockheed Martin от радари за наблюдение и е разработена в отговор на променящите се нужди на въоръжените сили на бойното поле. Технологията за радарно многофункционално еднолъчево сканиране позволява на операторите да избират няколко мисии за радара в един и същ момент, като наблюдение на ниски полети на големи разстояния или на средно ниво. Тъй като радарът се върти за всяко 360-градусово сканиране, системата автоматично се приспособява към избраната мисия. Промените могат лесно да се правят, ако системата бъде преместена или мисията се промени. Веднъж зададени, не се изискват допълнителна намеса от оператора.

TPS-77 MRR е проектиран за ултра ниска консумация на енергия и е най-транспортируемата версия на успешната продуктова линия на TPS-77 на Lockheed Martin. Вариантът на Латвия за този високоефективен радар може да бъде използван в мобилен вариант за достигане на отдалечени точки или в спешен вариант за използване във фиксирани точки. Както при новопроизведените радари TPS-77 и други радари от следващо поколение Lockheed Martin, TPS-77 MRR използва в своя дизайн технологията Gallium Nitride (GaN). Използвайки GaN, усилвателите с висока мощност на радарите консумират много по-малко енергия, като в крайна сметка увеличават надеждността, намаляват разходите по време на жизнения цикъл и удължават полезния живот на радара. Като част от програмата TPS-77 MRR, Lockheed Martin се ангажира с партньорство с местната латвийска индустрия за доставки и производство. Тези взаимоотношения ще формират основата за дългосрочна местна поддръжка и ремонт на новите системи.

Lockheed Martin е произвела и поддържа повече от 180 обзорни радари, всички от които работят по целия свят, като откриват цели в диапазони до 250 мили, 24 часа в денонощието. Има три инсталирани радара Lockheed Martin TPS-77, инсталирани преди това в Латвия, разположени в Чалас, Лиелварде и Аудрини. Тези радари могат да работят напълно без персонал и много от тях работят в продължение на десетилетия в отдалечени, с тежки условия точки, и в широк спектър от оперативни среди.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker