Предлагат на армията на САЩ ПВО системите Tamir и Mini Hit-to-Kill за защита от индиректен огън

Pan.bg 13 мар 2018 | 14:15 views (924) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"

На снимката: Lockheed Martin предлага своята ракета Miniature Hit-to-Kill като втори прехващач за способността за защита от индиректен огън на СВ на страната Th MHTK наскоро беше тестван на ракетния полигон White Sands, щата Ню Мексико. (Снимката е предоставена от Lockheed Martin)
image

Израелската система Tamir на Rafael и новата ПВО система Miniature Hit-to-Kill на Lockheed Martin са предложени на армията като възможни прехващачи за търсената способност за защита от индиректен огън. Армията търси втори прехващач за своята многофункционална ПУ, част от програмата Indirect Fires Protection Capability (IFPC) Increment 2, като вече е избрала първо оръжие - ракетата AIM-9X Sidewinder, произведена от Raytheon.

Армията иска да изпита различни прехващачи за системата и в търсене на втори прехващач, търси способности за противодействие на ракети, артилерия и минохвъргачки (C-RAM), както и да осигурява остатъчна защита от крилати ракети и защита от БЛА. Армията инициира конкурентна надпревара миналата година за това, което нарича ракетата с разширени мисии Expanded Mission Area Missile (EMAM). СВ на САЩ избра трима производители, които отговарят на условията за възлагане на поръчка, а през фискалната 2019 г. ще избере един единствен производител, за да пристъпи към предварителен преглед на дизайна.

На снимката: Израелски войник на 9 март 2014 г. в южния израелски град Ейлат минава край батерия Iron Dome - система за противоракетна отбрана с малък обсег на действие, проектирана да прехваща и унищожава влитащи ракети с малък обсег на действие и артилерийски снаряди (Снимка JACK GUEZ / AFP / Getty Images)
image

Rafael планира да предложи Sky Hunter, която по същество е американската версия на прехващача Tamir, чрез своя американски партньор Raytheon, заяви говорител на Rafael пред Defense News. Успоредно с това компанията предлага и своята система Iron Dome, която е съвместно разработена с Raytheon и е в значителна степен финансирана от правителството на САЩ, като алтернатива на собствено разработената многофункционална ПУ на армията, която в крайна сметка ще изстрелва прехващача. Rafael достави Iron Dome в САЩ за първи път миналата есен, за да демонстрира способност й като опция за система за близка ПВО за армията.

Армията вече е изпробвала голямо разнообразие от прехващачи за нейната многофункционална ПУ. В това влизат Tamir, както и Hellfire Longbow, Stinger и Miniature Hit-to-Kill. Франк Сейнт Джон, вицепрезидентът на Lockheed Martin за ракети и ПВО, заяви пред Defense News в интервю, че компанията предлага своята ракета Mini Hit-to-Kill за програмата EMAM.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker