МО на Великобритания избра 4 групи да се състезават за осигуряване на реалистични тренировки на пилоти от ВВС, ВМС и СВ

Pan.bg 20 мар 2018 | 09:41 views (498) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"

Британското МО подбра 4 групи, които да кандидатстват за предстоящото изискване за въздушно подпомагане на оперативното обучение по отбраната (Air Support to Defense Operational Training - ASDOT). Всяка от групите, избрани за програмата, обединява екипи от специалисти по обучение от САЩ, Канада и Израел. Те трябва да доставят самолети и оръжия като на възможните противници. Групата победител ще трябва да осигури оперирането на различни високоефективни реактивни самолети, симулиращи бойни и атакуващи самолети на "агресора", крилати ракети и средства за РЕБ за обучение на британски въздушни, сухопътни и военноморски сили. Очаква се окончателен подбор да бъде през септември 2018 г., следван от възлагането на поръчката през 2020 г.. Тя може да струва до 1,5 милиарда лири в продължение на 15 години.

Четирите групи включват екипа на Red Aces, ръководен от Leonardo, който се присъединява към канадските Top Aces, известни преди като Discovery Air Defense Services и базираната във Великобритания Inzpire. Top Aces предлага подобни услуги на канадските сили с УТС Alpha Jet и изтребители Skyhawk A-4N.

Cobham, бивш FR Aviation, е втората група, която е в екип с американската компания Draken International за тази оферта. Draken притежава най-големия флот от тактически бойни самолети, експлоатирайки 150 самолета от 8 типа, от теглещи мишени бизнес самолети до напълно оборудвани с авионика бойни самолети със скорост Mach-2.
Top Aces и Draken International работят с флотилии от цивилни регистрирани военни самолети, пенсионирани от активна служба и оперирани от опитни военни ветерани.

На снсимката: УТС L-159 на Draken International
image

Третата група е създадена от Babcock и Elbit Systems. Elbit управлява аутсорсвани услуги за обучение за нуждите на няколко ВВС, включително RAF.

Четвъртата група е Thales, която се присъедини към QinetiQ и Airland на Textron, за да предложи лекия боен самолет Scorpion за мисията. Проектиран за достъпна работа, Scorpion ще носи специализирани полезни товари и авионика, за да увеличи максимално ефективността на обучението.

Освен самолети, използвани за тренировъчни услуги, ASDOT ще изисква и високоефективни реактивни самолети за осигуряване на "агресори" в червените отбори. Освен свръхзвуковата маневреност, тези самолети също ще трябва да имат радари, предупредителни сензори за радарно облъчване и някои контрамерки, за да симулират реалистични заплахи. ASDOT ще замени


няколко услуги, които понастоящем се осигуряват със самолети на RAF, включително обучение по РЕБ, осигурено от УТС BAE Hawk.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker