От USAF решиха да дадат "отговор на Путин". Бойни лазери за F-15

Pan.bg 20 мар 2018 | 17:31 views (2087) commentaries(0)
img
В САЩ планират през това лято да стартират кампания от тестове за инсталиране на бойна лазерна система на авиационна платформа. Съобщено беше, че F-15 ще бъде първият тип изтребител, оборудван с бойна лазерна система.
Известно е, че договорът за разработка на военни лазери, предназначени за самолетите на USAF бе сключен миналата година с Lockheed Martin. Името на реализираната от компанията програма звучи като "Демонстратор на високоенергиен лазер за отбрана" - SHiELD.
Сумата на договора е 26 милиона US$, която по американските стандарти е от твърде малко значение за разработката на нови оръжия.
По-рано обаче беше съобщено, че общата сума на договора на Пентагона с разработчиците на бойни лазерни оръжия е била около 150 милиона US$. Същевременно има информация, според която ще бъдат инсталирани бойни лазери (от други модификации), включително и на бойни кораби.
Мощността на бойния лазер, предназначен за авиационните платформи, според представители на USAF, е около 50 kW. Отначало плановете включват тестове на способността за ефективно унищожаване на ракети и БЛА. В същото време се твърди, че производителят "е много близо до решаването на проблема за намиране на технологичен компромис между мощността и размерите на системата".
Военните експерти в САЩ, от своя страна, изразяват известни съмнения дали е необходим боен лазер за USAF, тъй като е възможно да бъдат унищожавани БЛА с помощта и на наличните оръжия във Военновъздушните сили. Също така се изразяват съмнения, че при полет с F-15 лазерният лъч би могъл да постигне високо ниво на фокусиране, което е необходимо за унищожаване на въздушната цел.
По-рано руският президент Владимир Путин каза в своето обръщение до Федералното събрание за създаването в Русия на бойна лазерна система с наземно базиране.


М. ГЕНОВ
Източник: ВОЕННОЕ ОБОЗРЕНИЕ
Снимка: © USAF


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker