Русия може да достави на Сирия зенитни ракетни системи С-300 ! Защо на Дамаск няма да се дават С-400?

Pan.bg 15 апр 2018 | 20:58 views (2107) commentaries(1)
img
blitz.bg


Русия може да достави в Сирия ЗРС С-300, обяви началникът на Главно оперативно управление на руския Генщаб Сергей Рудской, цитиран от осведомителните агенции. Той припомни, че „преди няколко години, отчитайки настоятелните молби на някои наши западни партньори, ние се отказахме от доставянето в Сирия на ЗРС С-300. С отчитане ставащото, считаме за възможно да се върнем към разглеждане на този въпрос.”

Според специалисти-ракетчици, за гарантираното прикриване на Дамаск трябват 3-4 комплекса С-300, а за пълното прикритие на въздушното пространство на Сирия са нужни 10-12 дивизиона. За разлика от работещите само по една цел С-75 „Волхов” и С-125 „Нева”, то С-300 едновременно обстрелва шест цели. („Patriot“ съпровожда едновременно до 4 цели.)

Защо обаче на Сирия да се дават С-300, а не по-модерните С-400, доставяни на Китай и Турция?

Отговорът е елементарен: Първо, Русия няма в наличност „свободни” комплекси С-400, всички от конвейера незабавно отиват във войските. Поръчаните от други държави отначало се предплащат и се чака няколко години ред за производство. Второ, необходими са няколко месеца за подготовка на специалистите по експлоатация и обслужване на комплексите, а ситуацията в Сирия не може да се превключи на „пауза”.Трето, оръжието е много скъпо, по медийни публикации Турция плати 2,5 млрд долара само за два комплекса С-400.

За сметка на това Русия разполага със снети от въоръжение и консервирани С-300, някои от които са в превъзходно състояние и за които има изобилие от резервни части. Ако се вземе политическо решение, тези комплекси могат за броени дни да се окажат в Сирия.

Остава проблемът с обучението, което може да се извърши единствено в Русия и продължава около половин година. Руските експерти не могат да воюват на сирийски ЗРК, те могат да се намират само там, където определят руско-сирийските договорни задължения.

Експертите обаче предлагат интересно решение: Неотдавна Русия продаде на Иран системи за ПВО С-300 заедно със симулатори, които вече са усвоени и са на бойно дежурство.

Идеята е иранските офицери на място да обучат своите сирийски колеги и дори продължително време заедно да дежурят в съвместни екипажи по защита на небето на Дамаск.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Batkata 15 апр 2018, 23:13
   
  0
   
  3

  Кога нашите паляци ще се сетят,че бедна България не може да подържа авиация както преди.Но може да изгради прилична ПВО с много по-малко средства.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker