САЩ планират музей върху лунната повърхност

Pan.bg 15 апр 2018 | 21:10 views (537) commentaries(0)
img
dir.bg


Белият дом иска да създаде първия музей в Космоса. Той ще е на Луната, където успешно кацнаха 6 от мисиите „Аполо”.
На Луната има тонове оборудване и следи от първите хора, стъпили върху нея, съобщава bTV.

Белият дом се опасява, че лунните мисии на други държави могат да унищожат тези места с научно и историческо значение.

На 16 юли 1969 г. ракетата „Сатурн 5” потегли към естествения ни спътник. На борда бяха трима астронавти, двама от които – Армстронг и Олдрин, трябваше за първи път да стъпят на Луната и да извършат няколко научни експеримента.

Три дни по-късно мисията, наречена „Аполо 11”, достигна своята цел. След много опасни ситуации и предизвикателства спускаемият модул „Ийгъл” кацна успешно в Морето на спокойствието. Това е един от районите на Луната, до който сега Белият дом не иска никой да се приближава.

Причината е, че няколко държави, в това число Русия и Китай, искат да изпратят космонавти на Луната в следващите 5 до 10 години.

Америка смята, че ако кацнат близо до местата, посетени от мисиите “Аполо”, ще им нанесат непоправими щети. Най-добрият вариант е да бъдат защитени и консервирани за следващите поколения като гигантски музей в Космоса.

„Защо да не ги направим като едни хубави туристически сайтове, където бъдещите заселници и посетители на Луната всъщност ще могат да посетят тези места, да видят от съвсем близо с какви машини първите хора преди много, много време, са кацали на Луната”, коментира Тихомир Димитров, астрофизик, основател на „Космическа академия за деца”. С

якаш за да подкрепи тезата си, НАСА представи в интернет впечатляваща виртуална разходка по Луната в ултрависока резолюция. Фотосите са направени от роботизиран апарат, който и в момента кръжи около нашия спътник. За първи път толкова детайлно се виждат следите от мисиите „Аполо” и топографските особености на лунната повърхност.

„На Луната има много географски особености, като например пещери, места, където могат да се създадат лунни бази, и изучаването на тези места би помогнало в дългосрочен план на космическите изследвания на човечеството”, смята Тихомир Димитров.

Догодина ще се чества 50-годишния юбилей от първите стъпки на човека върху Луната.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker