Пентагонът за първи път показа използване на рой БЛА Gremlins (видео)

Pan.bg 16 апр 2018 | 09:46 views (1094) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"

http://lentaru.media.eagleplatform.com/index/player?record_id=982518&player=new

Управлението за перспективни изследователски проекти DARPA на МО на САЩ в рамките на проекта по програмата Gremlins осъществи пуск на БЛА от борда на военно-транспортен самолет С-130 Hercules. Съответното видео бе публикувано на Giphy.
Програмата Gremlins предвижда създаване на система за пуск и управление на работата на рояк от малки и евтини БЛА за многократна употреба. Като носител се използва самолет C-130 Hercules. След изпълнение на задачите (разузнавателни действия, дейности по РЕБ, пуск на бомби) роякът от БЛА се връща на борда на друг самолет.

image

Прилагане на технологиите, разработвани в рамките на програмата Gremlins, можете да се види във видеото на изследователската лаборатория на американските ВВС, което показва възможна техника на въздушните удари на САЩ върху вражеските позиции. Според плановете на Пентагона такива технологии ще бъдат използвани при конфликти след 2030 г. В проектът на бюджет на американското МО за финансова 2019 г. ще бъдат отпуснати 188,3 милиона долара, за да се предотврати заплахата от БЛА на противинка.

Първият пример за рояк от БЛА по време на война е атаката срещу руските позиции в Сирия, където в нощта на 6 януари 2018 г. авиобазата Хмеймим в Латакия и материално-техническия пунк на руския ВМФ в пристанището на Тартус, където са разположени руски войски, бяха нападнати на рояк от 13 БЛА. Руското МО съобщи, че 7 БЛА са били унищожени от ракетно-артилерийските комплекси "Панцир-С1", а останалите БЛА са били неутрализирани с радиоелектронни средства.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker