F-35 ще стане елемент от американската ПРО?

Pan.bg 16 апр 2018 | 10:40 views (638) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"

Американскияут изтребител F-35 Lightning II през 2025 г. ще бъде в състояние да открива, последява, а вероятно и да сваля балистични ракети, като така се превърне в летяща част от системата за противоракетна отбрана (ПРО), съобщава Breaking Defense.

"Нашата задача е да се погледне отвъд класическата система за ПРО" заяви ръководителят на агенцията за ПРО на Пентагона ген.-лейтенант Самуел Грийвс. Той смята, че САЩ се нуждае от укрепване на националните системи за прехват на балистични ракети, сред които Patriot, THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) и GBI (Ground-Based Interceptor). Необходимостта за това се дължи на появата на нови заплахи, предимно от Северна Корея. За тази цел самолетите F-35 ще бъде оборудвани с подходящи сензори и нови оръжия. "Аз вярвам, че това ще отнеме 6 до 7 години, за да се развиват основните концепции и да се внедрят възможностите, сензорите или нова скоростна ракета за ПРО за F-35, за да се интегрират и пуснат в експлоатация" заяви пред Сената шефът на агенцията за ПРО на Пентагона генерал-лейтенант Самюъл Грийвс.

image

Изданието отбелязва, че за времето за включването на изтребителя в системата за ПРО служители споделят първи път, въпреки че по-рано такива планове вече бяха споменавани. Breaking Defense смята, че някои F-35 Lightning II вече имат инфрачервени сензори, които могат да открият и проследят балистични ракети, но управляеми ракети "въздух-въздух» AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile), с които е въоръжен изтребителя, не са предназначени да прехват на балистични цели.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker