Обмислят да задължат големите руски летища да разполагат с военни влекачи за евакуиране на повредени самолети

Pan.bg 16 апр 2018 | 14:35 views (1321) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"

Министерството на транспорта е разработило проект за заповед, съгласно която летищата ще бъдат задължени да разполагат с влекачи за евакуация на повредени самолети. Очаква се такава норма да затовари капацитета на "Уралвагонзавод", единственият руски производител на танкове. За това съобщи вестник "Ведомости", който принадлежи на семейството на Демян Куджавцев.

Изискванията ще засегнат летищата с пътникопоток от повече от 500 000 души годишно (такива има 38 в Русия). Понастоящем в страната няма такива разпоредби. В случай на необходимост от евакуация на самолет, авиокомпанията носи отговорност за това. Както отбелязва вестникът, на практика тази услуга на търговска основа се осъществява от летищата.

Летище Домодедово вече е сключило договор с дъщерната компания на "Уралвагонзавод" за доставката на влекачи БРЕМ-1, създадени на базата на ОБТ Т-72. Държавната компания се надява на поръчки и от други летища. От летище Внуково казаха, че имат два влекача на базата на танк Т-55, и други нямат намерение да купуват.

Министерството на икономическото развитие даде отрицателен отговор на проекта на Министерство на транспорта след консултации с ръководството на 10 летища. Ведомството стигна до заключението, че целият набор от средства за евакуация на самолет, което включва влекачи, стълби, евакуационни колички, постелки, хидравлични крикове и кабели, ще струва около 200 милиона рубли.

image

Както отбелязва вестникът, идеята да се задължат летищата да имат влекачи възниква след инцидента на летището в Калининград през 2017 г., когато на самолет Airbus 320 се счупи стойка на шасито. Тогава евакуацията на самолета отне един ден, през който летището бе затворено.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker