Русия ще съкрати пусковете на МБР "Топол"

Pan.bg 16 май 2018 | 12:56 views (1096) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"

Министерството на отбраната планира 2 пъти да съкрати пусковете на междуконтиненталните балистични ракети (МБР) РС-12M "Топол". За това разказаха на вестник "Известия" в МО на Русия. Според актуализираните планове, през 2018-2019 г., вместо 7 старта на тези МБР са планирани 3. Както бе обяснено в МО, през следващите години ще се извършва само спорадични пускове на РС-12M за обучението на персонал ана Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) и за потвърждаване на характеристики на стабилността на ракетите, на които е удължен живот.

Публикуването предполага, че това се дължи на началото на серийното производство на новите свръхзвукови бойни блокове "Авангард", неуязвиеми за ПРО, които бяха разработени като конкурентна система на "Топол". Носителят за свръхзвукови блокове вероятно ще бъде най-новата МБР РС-28 "Сармат".

През 1988 г. бе приета стратегическата ракетна система РТ-2ПM "Топол" с твърдогоривна тристепенна ракета 15Ж58. Тази МБР със стартова тегло 45 тона може да пренесе до целта около един тон боен товар на разстояние 11 000 километра. Стандартното натоварване на ракетите 15Ж58 е ядрена бойна глава с мощвост 550 килотона.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker