Аржентина ще закупи френските самолети Super Etendard

Pan.bg 16 май 2018 | 14:28 views (849) commentaries(0)
img
Аржентинското правителство финализира сделката с Франция за закупуването на пет изтребители-бомбардировачи Dassault Super Etendard, съобщава Warspot, цитирайки janes.com.

Страните одобряват сделката в края на миналата година, но поради финансови проблеми в Аржентина тя бе финализирана съвсем наскоро. По силата на споразумението, Франция ще предаде пет използвани самолета Dassault Super Etendard, осем двигатели за тях, както и "голяма партида от резервни части и оборудване." Стойността на сделката се оценява на 12,55 млн. € (15 млн. US$).

Самолетите Super Etendard ще бъдат използвани за възстановяването на потенциала на 2-ра ескадрила на ВМС на Аржентина (ARMADA Argentina). В периода 1981-2013 г. подразделението имаше такива самолети в експлоатация, след което те са били консервирани, поради липса на резервни части.
През 70-те години ВВС на Аржентина бяха въоръжени с някои от най-модерните самолети по онова време: прехващачи Mirage III, изтребители-бомбардировачи IAI Dagger (израелско изпълнение на Mirage V), щурмови самолети А-4АR Fightinghawks и военнотранспортни самолети С-130 Hercules. Въпреки това, през следващите четиридесет години, аржентинското Министерството на отбраната повече не е закупувало нови самолети, а последният от намиращите се в експлоатация щурмови самолети А-4 АR Fightinghawks беше бракуван в края на миналата година.

По-рано Министерството на отбраната на Аржентина обмисляше възможностите за закупуването на изтребители JAS 39 Gripen (от бразилското производство), както и на руските МиГ-29. Но поради затрудненото финансово положение в страната, всички търгове за доставка на реактивни изтребители бяха отменени. правителството също така обмисля възможност за закупуването на леки изтребители или учебно-бойни самолети, по-специално, Korean Aerospace Industries (KAI) FA-50 или Leonardo M-346FT, но и тези сделки не достигат до финален етап.

М. ГЕНОВ
Източник: Warspot
Снимка: © janes.com


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker