Голям удар за авиацията на ВМС - ще получат нов вертолет AS365 Dauphin, в България ще има завод за части за Концерна Airbus

Pan.bg 23 май 2018 | 22:05 views (2925) commentaries(6)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на Airbus Helicopters Серж Дюран подписаха днес, 23 май, Спогодба, с която се урежда спор, предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между Министерството на отбраната и Airbus Helicopters по договор от 2005 г. за доставка на хеликоптери „Кугар“ и „Пантер“.

„С подписването на тази Спогодба издигаме нашето сътрудничество на едно ново, по-високо ниво“, каза министър Каракачанов. Той благодари на екипите от българска и френска страна за успешните усилия да бъде постигнато споразумение за окончателното уреждане на отношенията между Министерството на отбраната и Airbus Helicopters.

Спогодбата предвижда френската страна да осигури стратегически инвестиции в България за изграждане на завод за производство на високотехнологични продукти за самолети Airbus. Първата копка на завода е направена вече в Пловдив. През първите три години ще бъде осигурена заетост на до 300 души като е възможно в следващите осем години тази бройка да нарасне на до 800 души. Освен това френската компания Airbus Helicopters ще предостави един хеликоптер Dophin за ползване от Военноморските сили.

На церемонията, която се проведе в Министерството на отбраната присъстваха посланикът на Франция Н. Пр. Ерик Льобедел, заместник-министърът на отбраната Анатоли Величков, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, както и представители на френската компания Airbus Helicopters.

image

Pan.bg припомня, че съобщи з атези планове на МО още на 2 март 2018 г.
Как се стигна до тук?
През 2005 г. правителството на Сергей Станишев подписа договор с Eurocopter (сега Airbus Helicopters) за доставката на 12 вертолета AS532AL Cougar за нуждите на ВВС и 6 вертолета AS565MB Panther за нуждите на ВМС на стойност 3538 млн. евро. Заради кризата от 2008-2010 г. и доброволното намаляванео на бюджета за отбрана от министър Николай Младенов за 2010 г. с 40% България не бе състояние да заплаща вноските по договора. Договорът тайно бе предоговорен от кабинето "Борисов-1" като бе намален броя на вертолетите Panther с 3. С годините се появиха претенция на МО към фирмата за недоставено оборудвани и неизпълен офсет, както директен за МО, така и индиректен към индустрията. В края на 2015 г. България заведе иск пред Международния арбитражен


съд. За целта бе сключен договор с адвокатско дружество "Симеонов и Дерменджиев" на стойнсот 1,375 млн. лв. с ДДС. До тук разходите по делото за МО са за над 76 000 лв. за експерти, експертизи и други. Платени са и почти 500 000 лв. арбитражни и банкови такси. С това разходите по делото са вече почти 2 млн. лв.

Решението:
Двете страни са стигнали до извода, че е безсмислено да се плаща прескъпо на адвокати и съдилища, и много по-добре е чрез преки преговори да се изчистят спорните моменти. Така се стига до съгласието Airbus Helicopters да достави вертолет AS365 Dauphin за нуждите на българските ВМС. Това е 12-годишна мащина, която ще премине ремонт и модернизцаия в завод на компанията-производител. Ще има същите двигатели като на сега използваните от ВМС вертолети AS565MB Panther, "стъклена кабина" и лебедка. Ще може да се използва за мисии по търсене и спасяване.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Ghost_ 23 май 2018, 23:21
   
  2
   
  0

  В заглавието пише НОВ хеликоптер!
  В текста пише че това ще е 12-годишна машина, ремонтирана и модернизирана!

  Освен това, цитирам:
  " ... Airbus Helicopters ще предостави един хеликоптер Dophin за ползване от Военноморските сили ..."
  Така формулирано, означава че хеликоптерът ще остане собственост на Airbus, а ние ще сме само ползватели.
  Така ли е записано?

  ПАН, уточнете, ако обичате!

 2. #2
  ХулиганВъздушен 24 май 2018, 03:36
   
  1
   
  1

  Въртолетът ще бъде само за ползване, за да не си мислите, че ви е бащиния и да си играете с него на ритуали и простотии.

 3. #3
  Димитър Ставрев 24 май 2018, 05:34
   
  1
   
  0

  Отговор на коментар: #1
  За ВМС това ще е нов верторет, трети на брой. Нима очакваш при без пари да е чисто нов, и то за България.

 4. #4
  Нов или употребяван 24 май 2018, 08:25
   
  11
   
  0

  Отговор на коментар: #3
  Човекът иска да ти каже, че публикуваните в този велик сайт Пан.бг текстове и заглавия са манипулативни и изглеждат така, сякаш са писани от абсолютни неграмотници.

 5. #5
  Ghost_ 24 май 2018, 12:10
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #3

  В случая не става въпрос за без пари, защото със сигурност има неизпълнени задължения по офсета. Иначе Airbus Helicopters не биха се съгласили на извънсъдебна сделка.
  Но големия проблем е, че в МО няма търговци. А преговарят с най-добрите търговци - продавачите на оръжие! И естествено, са ги "врътнали" - ето ви един хеликоптер уж даром!
  Ама бил употребяван, ама бил само за ползване (без собственост), ама бил цивилен модел (има разлика м/у военно и цивилно) ... това са дреболии за екипа на Шкембестия войвода.

  Между другото, цената на употребяван AS365N3 Dauphin e $3.5 млн, с пазарлък спокойно я сваляш на $3 млн. (EUR 2,5 млн.)
  https://www.aso.com/listings/spec/ViewAd.aspx?id=171520&listingType=true&IsInternal=True&pagingNo=1&searchId=36565195&dealerid=

  Дали не са ни "врътнали", как мислиш?

 6. #6
  Ghost_ 24 май 2018, 15:28
   
  0
   
  2

  Някъде мернах, че арбитражният спор бил за 18 милиона евро.

  Май точно ни го "нахлузиха", а?

  Представям си ехидните усмивки на хората от "Airbus Helicopters".

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker