ЕС и НАТО призоваха Русия да поеме отговорност за свалeния самолет над Украйна

Pan.bg 25 май 2018 | 18:37 views (1580) commentaries(7)
img
dir.bg


Москва отрича да има нещо общо с падането на машината

Вчера международната следствена група, която води разследването, излезе с категорично заключение, според което ракета ЗРК "Бук", поразила полет МН17, е била изстреляна е принадлежала на руската армия. Експерти са установили уникалните белези на ракетата, намерени са и отпечатъци от пръсти и след като всички факти са доказани е установено, че ракетата е била на въоръжение в 53-та зенитна бригада, дислоцирана в Курск.

ЕС потвърждава подкрепата си за призива отговорните да понесат последствията и всички държави да сътрудничат изцяло в усилията за установяването на отговорността, се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини от днес. Тя отново призовава Русия към сътрудничество по този случай, предаде БТА.

Същото послание отправи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той заявява, че свалянето на пътническия самолет е било световна трагедия. НАТО многократно изрази подкрепа за усилията, предприети от холандските власти за изясняване на случилото се в онзи ужасен ден, за да има справедливост за 298-те загинали и техните близки, допълва Столтенберг.

Кремъл смята, че може да действа безнаказано, каза пък британският външен министър Борис Джонсън.

По-рано правителството на Холандия заяви, че ще държи Русия отговорна заради ролята й в свалянето на малайзийския пътнически самолет по полет МН17 над Източна Украйна през юли 2014 г., предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Холандия и Австралия ще привлекат Русия към отговорност заради причастността й към катастрофата с МН17. Да търсиш отговорност от една страна е сложен правен процес", се казва в правителствено съобщение.

Уточнява се, че холандското правителство е взело съответното решение по предложение на външния си министър Стеф Блок и се казва, че и двете страни са информирали Русия за намеренията си.

Изявление направи и самият Стеф Блок.

"Правителството винаги е казвало, че истината за катастрофата трябва да бъде установена. Холандия и Австралия поискаха днес от Русия да установи диалог, за да се стигне до решение, което да въздаде справедливост заради огромните страдания и щети, причинени от свалянето на полет МН17. По този въпрос Холандия има подкрепата на световната общност. На основата на изводите на Съвместната следствена група (ССГ) Холандия и Австралия са убедени, че Русия носи отговорност за разполагането на ракетния (противосамолетен комплекс) "Бук", от който е


бил свален малайзийският боинг. Затова правителството предприема следващата крачка, за да търси официално отговорност от Русия", каза министърът.

Блок добави, че Москва засега отказва да сътрудничи на международното разследване.

ССГ, в която влизат представители на Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна, публикува вчера междинни резултати от своето разследване. Следователите твърдят, че ракетата, с която е свален самолетът, е била на въоръжение на руската 53-а зенитна ракета бригада, базирана край град Курск. На пресконференцията в Амстердам бе показан бе филм, проследяващ според следователите пътя на ракетата от Курск до Източна Украйна.

Следователите се въздържаха да кажат кой точно е изстрелял фаталната ракета. На пресконференцията вчера холандският прокурор Фред Вестербеке каза, че има съществен напредък в разследването, но още не може да се каже кой и защо е свалил самолета. Заподозрени във връзка с катастрофата са няколко десетки души, добави той.

Днес обаче Стеф Блок заяви, че резултатите от разследването "сочат пряка намеса на Русия". Според него опитите да се търси отговорност от Русия за свалянето на самолета съгласно международното право ще бъдат различен, паралелен процес от текущото разследване, което има за цел да бъде установена индивидуалната наказателна отговорност. "Ще искаме от Русия компенсация за жертвите", посочи той.

Холандия и Австралия са двете страни, които дадоха най-много човешки жертви сред пътниците на сваления самолет, летящ от Амстердам за Куала Лумпур. Загинаха всички 298 души на борда. Русия обаче отрича каквато и да е нейна намеса в случая.

Москва още вчере отрече да има нещо общо. Руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС, отхвърли всички обвинения, заяви днес, че нито един зенитен ракетен комплекс на руските въоръжени сили никога не е пресичал руско-украинската граница. Министерството отбеляза също, че на холандските правозащитни органи са били представени изчерпателни доказателства, които еднозначно сочат причастността на украинските зенитно-ракетни комплекси "Бук" към унищожаването на боинга.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  Абв 25 май 2018, 19:37
   
  17
   
  16

  Знам, че не си ти, ама ризнай си. Ще ти се зачете!

  Намерили отпечатъци!!!! Чий бе педро? Ка ги сравнихте с неизвестния руски войник? Как са се съхранили отпечатъци след взрив, висока температура и 10 000 м. падане на земята и един месец на дъжд и слънце???

  Къде са истинските-неизмислени доказателства???

 2. #2
  Borei 25 май 2018, 19:48
   
  19
   
  18

  Глупости на квадрати!

  А това, че кокпита на самолета беше надупчен със самолетно оръдие, сигурно пак някой от Русия е стрелял от град Курск по него :)? А това, че имаше други самолети тогава около него във въздуха и вероятно са военни украински? Забравили са? А това, че украинските диспечери умишлено го проведоха в тази зона, като му измениха нормалната траектория и височина? Сигурно са се договорили с руските военни: "Ето ние ви го предоставяме, а вие го свалете" :)? Идиотизъм!

  Или самолетът така прострелян и с разхерметизиран кокпит е бил пуснат от летището в Холандия да излети?

  Абе тези ЕС и САЩ защо не се застрелят сами?
  Колко пъти лъжат и постоянно лъжат? И това с Британия и Скрипалите? Къде са "отровените"? Скриха ги и тях?

  И защо за 60 убити мирни демонстранти в Палестина, нищичко не казват или поне санкции?
  Защо САЩ нападат военно Сирия, когато си поискат и убити, колкото си искаш и не само там? А Ирак а всичките други страни?
  И каква отговорност, какви 5 лева искат от Русия, когато няма, ама наистина няма ДОКАЗАТЕЛСТВА? И защо Русия да го сваля и то над територията над Украйна и какъв й е смисълът???? Пътнически самолет?
  А за САЩ, Натото и Израел ИМА доказателства, че са убийци? Защо тези не си признават вината?

  И да не се правят много на идиоти! Русия е много силна военно и ако й писне да им слуша глупостите и да ги търпи още, то може да ги изпрати всичките в ада! И евродебили и американски крокодили!

 3. #3
  Borei 25 май 2018, 19:57
   
  20
   
  18

  "намерени са и отпечатъци от пръсти "

  Това много прилича на "намерените" "паспорти на терористите", отвлекли самолетите в Ню Йорк и ударили кулите близнаци 2001-ва г.!

  Всичко станало на прах, сградите, стоманените трегери, от самолетите даже двигателите изгорели и изчезнали, никакви ги няма, НО НАМЕРИХА ЧИСТО НОВИ ПАСПОРТИ НА ТЕРОРИСТИТЕ В ПЕПЕЛТА, даже поне малко не загорели или поне изкривени :)? Ха-ха-ха....

  Тези вярно ни смятат вече за завършени дебили? Говорят каквото си искат и правят каквото си искат, без никаква логика?
  Все едно е, че показват инимационно филмче, нарушават физическите закони в нашият свят, нарушават каузалитета, причинно-следствените връзки и искат някой да им вярва още?

 4. #4
  Borei 25 май 2018, 20:22
   
  10
   
  10

  За Натото, че са убийци има доказателства!

  Те сами си казват всичко след време!

  Пример Югославия:

  Ex-CIA agent: - We got millions to destroy Yugoslavia
  http://speisa.com/modules/articles/index.php/item.2310/ex-cia-agent-we-got-millions-to-destroy-yugoslavia.html

  Сами предизвикаха войната и след това разрушиха тази страна с военно нападение!

  А Ирак?
  Gen Wesley Clark Reveals US Plan To Invade Iraq, Syria, Lebanon, Lybia, Somalia, Sudan, And Iran  NATO-Terror! Немци и швейцарци открито ги критикуват...
  И какво искат повече? Дори само за тези тука са доказани убийци, е какво им струва на такива, да лъжат и да обвиняват други за техните престъпления по света?

 5. #5
  elmo2232 25 май 2018, 20:38
   
  10
   
  0

  Залко че се случи тази трагедия при условие че можеха да затворят въздушното пространство над размирните региони(най логичният вариянт).И още по жалко е че след 20 или 30 год истината ще излезе на яве но вече на никого няма да му пука.

 6. #6
  Borei 25 май 2018, 21:25
   
  9
   
  0

  Отговор на коментар: #5

  "можеха да затворят въздушното пространство над размирните региони(най логичният вариянт)"

  Не "можеха" ами са задължени, по международните споразумения за транспорта. НО те са се полакомили да вземат парите на чуждите самолетни компании и за това не закриха небето над Донбас, въпреки, че е война там!

  Даже и за това, трябва да се обвини обосновано марионетното правителство с марионетката президент, но САЩ и Запада "не знаят" и не се интересуват изобщо от закони, ами "те са законът"!

  Каквото каже мафията, това е законът в техният свят!

 7. #7
  [b]Отговор на коментар: #5[/b] 26 май 2018, 01:29
   
  1
   
  0

  Не се коси, реално не е доказано, че това е трагедия.
  Докато теорията, че МН17 е всъщност МН370 е много солидна, част от десетките доказателства е посочил Иванджийски в сайта си:
  https://strogosekretno.com/232/24/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-MH17.html
  Голяма част от нас знаят, че след 11.09 дори официално, щатите имат служебен/авариен канал за контрол над всеки граждански самолет Боинг, уж за превенция на отвличания. А реално те са си "пилотирали" и единия и другия дистанционно.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker