Warning: getimagesize(https://fakti.bg/img/news/48/305848/769dfb4ab2f0d9b1d9a106ee54ba67aa_big.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Чакаме оферти от 7 държави за нов изтребител

Pan.bg 27 май 2018 | 10:32 views (1025) commentaries(3)
img fakti.bg


Става дума за 8 самолета за до 1,8 млрд. лв.

Министерството на отбраната ще поиска оферти за 5 нови изтребителя и 7 втора ръка от 7 държави, съобщи "Дневник", като се позова на проекта за инвестиционен разход, който бе приет от правителството миналата седмица. Сега документът трябва да бъде приет и от парламента, за да започне процедурата по избор на самолет.

САЩ ще бъдат питани за цени и конкретно предложение за новопроизведени бойни самолети F-16 блок 60 (или 70) и F/A-18E/F Super Hornet, както и за употребявани F-16, модернизирани до варианта OFP М6, и втора ръка F/A-18E/F Super Hornet. До Португалия ще бъде изпратено искане за предложение за F-16 MLU OFP М6, което ще бъде с логистичен пакет и въоръжение от САЩ.

Израел се очаква да предостави оферта за употребявани F-16 C/D, модернизирани до варианта OFP М6. Предложението е дошло след визита на Каракачанов в Израел. От Италия ще се чака отговор за втора ръка Eurofighter Tranche 1, а от Германия - за нов Eurofighter от последната модификация Tranche 3. Франция трябва да даде предложение за нови и употребявани Dassault Rafale.

Този изтребител се включи в полезрението на Министерството на отбраната, след като президентът Румен Радев летя на такъв при посещението си във Франция. От Швеция освен за нови Gripen C/D ще се иска предложение и за употребявани Gripen, модернизирани до текущата конфигурация на въоръжение в страните - членки на НАТО (Унгария и Чехия).

България вече веднъж мина по пътя на избор на самолет, като на финалната права останаха "Грипен", португалски F-16 и италиански Eurofighter. Накрая обаче той се провали, не и без съпътстващи спорове, подхвърляния, внушения и скандали, включително и между ГЕРБ и президента.

Инвестиционният проект "Придобиване на нов тип боен самолет" предвижда покупката на 16 самолета на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1.8 млрд лв. с ДДС, е предвидено да се придобият не по-малко от 8 изтребителя. С тези средства се предвижда придобиването на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, средствата за обучение, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 г.) и въоръжението. Шест фирми са проявили интерес, а оферти ще се приемат както за нови самолети, така и за употребявани, съобщи военният министър




Красимир Каракачанов.

Планира се доставките да се извършат в шест последователни години с начало не по-рано от 12 месеца от сключване на договора. Основният риск е, че няма пари да се купят 16 самолета с един договор. Това може да доведе до невъзможност да се купи същият самолет след 6-7 г., от което да последва затруднение при поддръжката на два вида конфигурации и непредсказуемо оскъпяване на проекта при придобиването на самолети в друга конфигурация.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  ВБА 27 май 2018, 12:26
   
  6
   
  0

  Само европейски изтребители.....!!! Трябва да се има 1 на ум за други.... Трябва да се купят такива, на които поддръжката излиза най евтино, за да може нальота на летците да е възможно, най голям. Много е важно изтребителите да са нови, и офсета им да има не само военно, но и гражданско приложение. Да може голяма част от поддръжката и евентуални ремонти да се извършват в България, а също да има ноу хау. Следващите изтребители, които, ще се закупят след време трябва да са същите, но модернизирани. В никакъв случай да не се купуват изтребители от различни производители... Руските МиГ 29 да се ремонтират и да служат само за оперативна защита на страната, а новите да послужат при взаимодействите с тези на НАТО или, ако се създадат европейски въоръжени сили, което е почти неуминуемо, за да стане ЕС независим съюз без да може да му се налагат или вменяват идеи или действия, които не отговарят на интересите на съюза...Всичко друго е грешка, която трябва да се заплаща в бъдеще и то прескъпо....

 2. #2
  наблюдател 27 май 2018, 20:05
   
  1
   
  0

  Чакаме. Чакаме да мине "белия овен". Чакаме да вземе комисионната - "нашия човек".

 3. #3
  За Родину 29 май 2018, 17:57
   
  1
   
  0

  Докато чакате, останахте без хора?! Кой ще ги обслужва тези самолети???

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker