Концесионерите на летище Горна Оряховица започват ремонти и удължаване на пистата

Pan.bg 13 юни 2018 | 11:13 views (613) commentaries(0)
img TOP AVIO

ИНВЕСТИЦИОННОТО НАМЕРЕНИЕ НА КОНЦЕСИОНЕРА „ГРАЖДАНСКО ЛЕТИЩЕ ГОРНА ОРЯХОВИЦА 2016“АД Е ИЗПРАТЕНО ДО ОБЛАСТНАТА ЕКОИНСПЕКЦИЯ И ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА.

Местният общински съвет вече одобри частично изменение на подробния устройствен план за пистата, като уведомлението до РИОСВ е последната фаза, пише електронното издание на областния всекидневник „Борба“. Сега съществуващата писта е с дължина 2450 метра и ширина 45 метра, както и странични ивици широки по 7,5 метра. По проекта се предвижда преасфалтиране и удължаване с 600 метра в западна посока, което ще позволи и кацането на по-големи и тежки самолети. Строителството е част от генералния план за развитие на летището, който концесионерът изпълнява за период от 35 г. През това време в инфраструктура и обновление трябва да се инвестират 32 млн. лв. Първият етап от плана за развитие предвижда инвестиции в инфраструктура „Въздух” , като акцент тук е именно удължаването на пистата, разширяване на пътеката за рулиране и на перона, изграждане и монтиране на средства и съоръжения за управление на полетите. Вторият етап е изграждане на хангар за техническо обслужване, а третият етап е развитие на зона „Земя”.

Концесионният договор за летище Горна Оряховица беше подписан на 11 април и влезе в сила на 11 юли 2016г. След като дълго време концесионирането се проваляше поради липса на интерес, държавата улесни процеса, включвайки се в консорциума, кандидатстващ за концесията, със собственото си дружество „Летище Горна Оряховица” ЕАД, което има 5% от консорциума.

https://static.wixstatic.com/media/626f25_55093460675f4cecb6f8897b2d40d385~mv2.jpg/v1/fill/w_630,h_433,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01/626f25_55093460675f4cecb6f8897b2d40d385~mv2.webp

Избраният концесионер – „Гражданско летище Горна Оряховица 2016“ АД, получава правото да оперира летището в срок от 35 години. Годишната концесионна такса е в размер на 10% от нетните приходи на летището, като минималната вноска е в размер на 70 000 лв. и дължимия ДДС върху сумата, коригирана на всеки 3 години от срока на концесията с индекса на потребителските цени.

Концесионерът обяви първоначално, че две нискотарифни авиокоомпании и фирми, занимаващи се с карго полети, ще летят от горнооряховското летище, разбра вестник „Борба“. Оттук ще може да се пътува с евтини билети до цяла Европа. В близка перспектива аеродрумът в железничарския град ще стане един от най-перспективните, тъй като на по-малко от десет километра от него на пътен възел до Поликраище се събират две магистрали – „Хемус“ и Русе – Велико Търново.

Кой кой е
от новите собственици?!

Проверка на вестник „Борба“ показа, че новите собственици на аеропорта в Горна Оряховица са бившият концесионер на чистотата на София Румен Гайтански – Вълка, както и известният кардиохирург и директор на държавната университетска кардиологична болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. Първият вече опита да стъпи с бизнес и във Велико Търново. Според запознати в мандата на бившия кмет Румен Рашев той е поискал да застроява цялата територия на Старото военно училище, но ударил на камък.

95% от консорциума, определен за концесионер, държи фирмата „Кристална вода“, която пък е притежавана от компанията на бизнесмена „Кей Ар Консулт“, а акции има и кардиохирургът, показа проверка в Търговския регистър. Наличието на държавната фирма като съдружник осигурява и задължителния авиационен опит.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker