Летище Варна с нова пътека за рулиране

Pan.bg 13 юни 2018 | 11:23 views (416) commentaries(0)
img TOP AVIO

Близо 7,5 милиона лева струва разширяването на пътека за рулиране “Алфа“, съобщават от летището.

С още едно голямо подобрение може да се похвали летището на морската столица – приключи ремонтът на пътека за рулиране „Алфа“. „Алфа“ свързва пистата с перона и е една от най-използваните пътеки за рулиране, с дължина близо 800 метра. Ремонтът е продиктуван от нуждите на по-големите въздухоплавателни средства и след него пътеката ще може да поеме дори самолети код „F”, съобщава PhotoSquad.

Реконструкцията, чието изпълнение започна през октомври 2017 г. ще струва на летищния оператор „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД 7 450 000 лева. Мащабният проект не наруши графика на летището, въпреки че зае площ равна на 9 футболни игрища. За да поднови „Алфа“, летищният оператор рециклира бетона от съществуващата пътека и го използва в конструкцията на новата. Общо 7 200 курса на големи товарни камиони бяха необходими за да се извършат строителните работи: 2 700 за извозване на ненужните почви от изкопните работи, а 4 500 за доставка на материалите за новата конструкция.

Проектът разкри 200 работни места и е част от втората инвестиционна фаза на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“, според която за периода 2017-2026 г. концесионерът ще инвестира 256 милиона лева в летище Варна и летище Бургас.

За 2018 г. „Фрапорт“ има планирани 62 инвестиционни проекта на двете летища, като по-мащабните проекти във Варна включват подобрения в хангара за ремонт на въздухоплавателни средства, рехабилитация на перона, ремонт на сградата за кетъринг и разширение на бизнес салона.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker