National Interest: Су-35 има важно преимущество пред F-22 Raptor

Pan.bg 18 юни 2018 | 10:55 views (2594) commentaries(1)
img
Основна задача пред създателите на американския изтребител F-22 Raptor е технологията стелт, свръхзвукова крейсерска скорост, високо функционална интегрирана авионика и повишаване на гъвкавостта от възможности, тъй като самолетът трябва да замени F-15 Eagle.
Според публикацията на The National Interest под заглавие "Russia's Su-35 Might Have a Secret Way to Shoot Down an F-22 Raptor", американската машина е един от най-съвременните изтребители, но той има и недостатъци. Основният е, че е „сляп” в инфрачервеният диапазон, тъй като не притежава технологията IRST.
F-22 няма най-новите радари за самонасочващите се ракети, целта на които е да може да ги коригира по време на полет.
Първоначално проектът относно по F-22 не бил особено интересен за Пентагона, но после било акцентирано на технологията стелт.
Отначало в F-22 възнамерявали да поместят 8 ракети. Броят бил намален по критерия цена-ефективност. Изоставено било изискването и за реверс на тягата. Тогава инженерите изчислили, че разходите станали несъпоставими с ефективността.
В резултат Пентагонът орязал бюджета за производство на изтребителите и внедряване на IRST, както и някои други технологии.
Сега руският Су-35 обаче е с инфрачервени сензори и тракери (устройства за проследяване), а също и със странични радари. Експертите на NI са убедени, че уязвимостта на F-22 Raptor без IRST дало на РФ „секретен способ” да сваля американския самолет.
При руския Су-35 инфрачервените технологии са внедрени в оптиколокационната система ОЛС-35. Благодарение на IRST руският изтребител може да проверява въздушното пространство в пасивен режим, без да се издава, обобщава NI. Далечината на действие на такава система съставлява 80 километра.
Източник:''Svodka.start.bg''; https://www.blitz.bg/


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 18 юни 2018, 12:22
   
  30
   
  3

  В момента Раптора е най-добрият самолет на САЩ/Натото. Наскоро мангалите в Индия пък изреваха, че руските самолети били "по-лоши" от "западните"?
  Ф-35 още не е доработен както трябва, но и разходите по него станаха астрономически. За СУ-то Ф-35 е глупав фазан, заблудил се въздуха :)... Пък нека си е скъп, колкото си иска!

  Ясно е, че СУ-35 има доста качетсва, които компенсират категорията му от само 4++. По-принцип му липсва СТЕЛТ-а, но руските инжинери вместо да се мъчат с геометрията на машината или да го мажат с разни бои, вградиха добра РЕБ система, която го защитава от чуждите "умни" ракети, пък какво като се вижда?
  СУ-то има радар, действащ до 400 км, високо маневрен е и достатъчно бърз. Стреля по всичко, въздушни, наземни и подводни цели! А и цената му е сравнително "нормална", за това което получаваш!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker