Медии в САЩ: „Русия помага на Китай да създаде изтребител от 6-то поколение“

Pan.bg 20 юни 2018 | 14:07 views (1595) commentaries(1)
img
Медии от САЩ обвиняват Русия, че помага на Китай в производството на бойни самолети.

Според американските медии, през последните години Китай е постигнал значителен пробив в областта на модерните бойни самолети, за което явно са допринесли и усилията на руски учени, които са се оказали „непотребни“ в Русия и са заминали в Китай. Появяването на въоръжение в Китай отначало на изтребителя от 5-о поколение Chengdu J-20, а след това и представянето на безпилотен изтребител „Тъмен Меч“ (The Dark Sword), който също може да бъде причислен към изтребителите от 6-о поколение, много силно безпокои Министерството на отбраната на САЩ (Пентагона). Там предполагат, че е възможно този значителен прогрес да е постигнат с помощта на руски учени.

Освен това, американските медии твърдят, че след значителния прогрес, постигнат в създаването на най-новия китайски изтребител, лично президентът на Руската федерация призова учените и авиоконструкторите, работещи в Китай, за да се завърнат в родината, най-вероятно, за да работят в предприятията на руския военнопромишлен комплекс.

Следва да се уточни, че и по-рано американски анализатори говореха за изтичането на мозъци от Русия към Китай, където на руските учени и специалисти са предложени по-добри условия за работа, модерно оборудване и по-високи заплати. Това съвсем не означава, че руските специалисти са помогнали на Китай, за да се създаде модерна бойна авиационна техника, по-специално за изтребителя от 5-о поколение Chengdu J-20, както и безпилотния боен самолет "Тъмен Меч".

"Наистина имаше изтичане на квалифицирани кадри, но при разработката на модерни изтребители е невъзможно да се използват познанията на 2-3 души и да се постигне голям прогрес. Американските журналисти откриха само още една причина да направят скандал и в същото време не изнесоха никакви факти в своя полза. Освен това е напълно неразбираемо, защо тук се замесва Русия, когато става въпрос за отделни нейни граждани ", заявява руски анализатор за "Интерфакс-АВН"


М. ГЕНОВ
Източник: The Diplomat, The National Interest
Снимка: © Courtesy of Lockheed Martin
Видео: © YouTube/CCTV-News


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  bati 22 юни 2018, 02:30
   
  6
   
  0

  А бе те и американците дават луди пари за такива специалисти, ама вече последните не им се връзват на сиренцето. И специалистите разширяват мирогледа си отвъд тясната си специализация.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker