В САЩ стратегически бомбардировач B-1B Lancer кацнал с горящ двигател

Pan.bg 21 юни 2018 | 21:11 views (582) commentaries(0)
img
blitz.bg


Отказал катапулт на член на екипажа довела до обща отмяна на катапултирането

На 1 май т.г. на летището си в Тексас аварийно кацнал стратегически бомбардировач B-1B Lancer с горящ двигател, съобщиха световни издания. Спасена е машина за 400 млн долара.

Самолетът се завръщал в постоянното летище за базиране в Мидленд след планова задача, когато в кабината се появил сигнал за пожар на борда – горял двигател от дясната страна откъм тялото. Пожарът не бил потушен и командирът заповядал всички да напуснат самолета.

Според изданието Aviationist.com, по инструкция първи трябвало да се катапултират операторите по въоръжението, намиращи се зад пилотите. Още на първия оператор катапултът не се задействал, макар че люкът над него бил изхвърлен.

Командирът решил да се опита да кацне, като имал готовност при критична ситуация да заповяда на втория пилот и на другия оператор да се катапултират. До летището Мидленд стигнали за 25 минути.

Особеното било, че на отказалото катапултно кресло били свалени защитите и било задействано устройството за изхвърляне, но някъде нещо било заяло. Нямало никаква гаранция, че при някакво тръскане от въздушната термика или при опирането в бетона задръжката няма да се самоотстрани, пиропатроните да се задействат и седалката да тръгне по релсите.

Полетите на B-1B Lancer били незабавно прекратени. След като неизправността и причината за нея били отстранени, полетите са разрешени от 7 юни.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker