Радев и Вучич с десант в Димитровград - кацнаха с хеликоптери при българското малцинство

Pan.bg 22 юни 2018 | 16:16 views (753) commentaries(8)
img
.pik.bg/

Президентите на България Румен Радев и на Сърбия Александър Вучич извършиха „десант” в Димитровград. Държавните глави пристигнаха с хеликоптери, които кацнаха на футболното игрище до спортната зала, предаде БГНЕС. В залата Радев и Вучич седнаха лице в лице с представители на българското национално малцинство, което е безпрецедентна такава среща.

Снимки: БГНЕС

В обръщението си към българите президентът Радев каза, че въпросът за българското национално малцинство и неговата съдба е от изключителна важност за връзките между нашите две страни, но и за европейската интеграция на Сърбия. „С президента Вучич градим отношения на откритост и честност в диалога. Тази среща е безпрецедентна. Тя показва личната ангажираност на президента на Република Сърбия и новия дух в нашите отношения”, заяви Радев.

Българският президент подчерта, че и двамата със сръбския му колега са обезпокоени от обезлюдяването на региона – 30% през последните 15 години. Също така Радев спомена за напрежението, което се е появило между София и Белград в случаите като арестуването на двете паметни плочи в Босилеград, задържането на български медици в този град, случилото се в Сурдулица.

В понеделник в Босилеград двете плочи ще бъдат върнати от властите на представителите на българското национално малцинство и ще бъде търсено решение в съответствие с разпоредбите за поставянето им.

Двамата държавни глави са обсъдили и достъпа до медии на български език за българите в Сърбия и вчера са разгледали финансовите заявки за девет медии – в Димитровград, Босилеград, Пирот и др.

Вучич ги е подписал при това с три пъти повече средства. Радев се спря и на въпроса със здравеопазването на българите в Сърбия и подчерта големите усилия и на двете страни за решаване на тези въпроси. Отбеляза също и че за първи път от 30 г. са се отпечатали учебници на български език. Но президентът ни се обърна към представителите на малцинството с настояването, че „Република Сърбия си има закони и те трябва да се спазват”. Той почерта необходимостта от лоялност към законите в Сърбия. Радев подчерта, че сръбската държава осъжда езика на омразата. „Да се наричаш и чувстваш българин, тук вече не е нито срамно, нито страшно”. В заключение българският президент призова представителите на малцинството ни тук да имат единство помежду си, а не разединение.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  д-р Захари Бисеров 22 юни 2018, 17:33
   
  4
   
  6

  В предстоящата агресия срещу Сърбия,от обединените албано-американски терористични сили, България трябва да застане на страната на Сърбия заедно с Русия.

 2. #2
  Доктор Иванов 22 юни 2018, 21:52
   
  3
   
  6

  Отговор на коментар: #1

  Скъсай си дипломата Захари! Не че тя струва нещо .....

 3. #3
  Що да си я къса? 23 юни 2018, 10:29
   
  5
   
  2

  До #2 Иванов. Господин американски трол, колко ти плащат от Брюксел? Или просто си по убеждения?
  Ще видим кога ще се почне. Косоварите пак правят провокации тези седмици.

 4. #4
  ГРАДСКИЯТ 23 юни 2018, 12:31
   
  2
   
  2

  "В заключение българският президент призова представителите на малцинството ни тук да имат единство помежду си, а не разединение."

  ТАКА МЪДРО Е ПРИЗОВАЛ РАЗЕДИНИТЕЛЯТ НА
  БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД- румИн- Ушите!

 5. #5
  Защото трябва да я скъса 23 юни 2018, 18:58
   
  0
   
  2

  Отговор на коментар: #3

  Защото е елементарно, че България трябва да гледа собствените си интереси. Не да "застава на страната на Сърбия", а винаги да има едно на ум за Сърбия. Примери в историята ни колкото искаш.
  И не бъди толкова елементарен да определяш всеки който няма твоята картонена мисъл, като американски трол. Освободете се от глупавите си пристрастия, че сърби, руснаци или американци мислят за нашето добруване от сутрин до вечер. Мислят за интересите си, а такива заспали овце като теб блеят с възхищение.

 6. #6
  ГРАДСКИЯТ 23 юни 2018, 19:15
   
  1
   
  2

  Отговор на коментар: #3

  румИн е ТРОЕН АГЕНТ!
  (руски,американски и на който плати(юдейски) )

  НОВИЯТ ГОЛЯМ "брат" -сащ СЕ БОРЯТ УПОРИТО С РУСКОТО ВЛИЯНИЕ НА БАЛКАНИТЕ,И НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА ,

  ЗАТОВА РАЗБОЙКу се е "ЗАГРИЖИЛ" ЗА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ,А румИн за
  БЪЛГАРИТЕв Сърбия!

  БОЙКу и румИн- нато Педерасти!

  ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!

  МАЙ ПО-ДОБРЕ: БОЙ ПО ПРЕДАТЕЛИТЕ!

 7. #7
  малоумен си Захариев 23 юни 2018, 22:30
   
  1
   
  3

  Отговор на коментар: #3
  А какво направи Русия за Сърбия, когато преди години Косово обяви незвисимост? Едно голямо НИЩО. И ти сега д-р Захариев, с твоето килийно образование и плитка мисъл ни предписваш да се хвърлим в защита на сърбите, забравяйки собствените си национални интереси?

 8. #8
  да захаринка 24 юни 2018, 11:06
   
  0
   
  3

  Виж сега, тези дето са те ебали не са били сърби, макар че са те ръгъли в гъза на сръбска музика.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker