Ил-2 „Щурмовик“ може да води парада на Победата в Москва през 2019 г.

Pan.bg 22 юни 2018 | 17:36 views (1412) commentaries(0)
img
„Фондацията " Крылатая память Победы" води преговори за участие във въздушният част на парада на Победата в Москва през 2019 г. и тя да бъде водена възстановен исторически самолет Ил-2“, съобщи днес за журналисти ръководителят на фондацията Борис Осятинский.

"В бъдеще той ще лети и ще бъде гордостта на нашата авиация. Нещо повече, обърнахме се с молба към президента да бъде разгледан въпросът за откриване на въздушния парад на Червения площад през следващата година. Въздушен парад трябва да бъде откриван от "летящия танк", заяви той.
Днес в света има само два такива щурмови самолета Ил-2, които са оцелели почти изцяло в оригиналния си вид на серийно производство. Един от тях е открит в региона Мурманск. През есента на 1943 г. той извършва аварийно кацане на леда на езеро и беше изваден 70 години по-късно.
С подкрепата на ПАО "ОАК" и на Авиационния комплекс „С. В. Илюшин“ фондацията за насърчаване на опазването на исторически военни самолети " Крылатая память Победы " реализира проект за възстановяване на историческия самолет. Реставрацията е извършена в Новосибирск, в първия етап - в цеховете на " Авиареставрация", а след това проведе в сибирския Научноизследователски авиационен институт (СибНИА) „С. А. Чаплыгин“.
Щурмовите самолети Ил-2 бяха едни от най-масовите самолети от Втората световна война и получиха прозвището "летящи танкове".

М. ГЕНОВ
Източник: TACC
Снимка: © mirchudes.net


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker