Saab показва разширена реалност с изтребителя Gripen на Webit.Festival

Pan.bg 27 юни 2018 | 16:01 views (1261) commentaries(3)
img Or;rjc, IJDL im= $U.w/ UE$

Saab участва в най-голямото и значимо събитие за дигитална политика и технологии в Европа -¬ Webit.Festival. Събитието се провежда в София от 25 до 27 юни 2018 г.

Щандът на Saab привлича вниманието на хиляди посетители не само с модела на изтребителя Gripen, но също и с представянето за пръв път в България на разширена реалност с модел на Gripen. Чрез нея гостите на щанда имат възможност да сглобят виртуален изтребител.

Saab се стреми да развива и да поддържа комплексни софтуерни системи, за да може да предлага модерни решения за нуждите на днешния и утрешния ден. 3D холографската технология на Сааб (разширена реалност) ще помага на компанията да обучава по много иновативен начин техниците, които сглобяват Gripen.

“Щастливи сме, че участваме в Webit.Festival. Това е чудесна възможност за Saab да представи най-новите си технологии на глобални лидери в сектора на новите технологии, предприемачи и новаторски мислещите участници в изложението. Компанията винаги се стреми да предоставя най-модерните решения в областта на сигурността и охраната“, каза Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа.

Европейският фестивал Webit.Festival е част от инициативите в рамките на европейската Седмица на дигиталните технологии и иновациите, с която завършва българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Над 7000 души от над 100 държави, включително 1500 световни лидери в сектора, както и 6000 предприемачи и инвеститори и други участват в събитието.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  THUNDER 27 юни 2018, 16:43
   
  2
   
  0

  Ето ви още подробности :


  Добавената реалност (AR) е технология, която има доста по-голям потенциал отколкото в момента предполагаме. И макар AR да изглежда все още далечна за масовия потребител, тя постепенно вече навлиза в производството, включително и на изтребители. Шведската компания Saab AB например в момента разработва подобна технология, която да подобри производствения процес на изтребителя "Грипен".


  Технологията използва очилата за добавена реалност HoloLens на Microsoft. Към нея инженерите на Saab разработват система, която създава 3D модел на изтребителя и помага на работниците по време на производството и сглобяването на самолета. Триизмерният модел може да показва всички компоненти от самолета в детайли, включително къде и как се поставят, какви елементи има зад тях и др.  Целта на разработката е да улесни максимално механиците, като им спестява време в разлистване на дългите инструкции и чертежи. Вместо това всичко е налично директно пред очите им и им позволява да работят по-лесно и удобно, коментира пред Vesti.bg Микаел Молин, дизайн-инженер в Saab.

  Системата се разработва от около година, като е естествено продължение на други проекти за подобряване и оптимизиране на производствения процес на изтребителите, които се развиват вече пет години. Технологията може да се използва за практически целия процес по сглобяването на самолета. 3D моделът е интерактивен, като може да се завърта на всички страни, да се "разглобява" виртуално и да показва всички детайли по самолета.

  Самите инструкции и чертежи също са достъпни чрез добавената реалност, като имат различни режими на работа. Един от тях например е фиксирането им на точно определена позиция, която се запазва дори когато работникът се мести около реалните компоненти. Има и функция инструкциите да "следват" механика, като той избира най-удобния за него режим.


  "И в момента имаме 3D модели, но те са на компютърния монитор. Трябва да се отделяме от самолета, да ходим до монитора, да кликваме следващата страница и да се връщаме обратно. С помощта на добавената реалност всичко това е пред очите ни, спестяваме време и ръцете ни са свободни", допълва Молин.

  "В момента не използваме HoloLens в самото производство, тъй като технологията все още се разработва. Изпробваме я с тестовия самолет, като работата по сглобяване е значително ускорена. Спестяваме и много време за обучение на операторите, които ще работят по самолета. Те могат да започнат да работят със системата веднага. Всичко става много по-бързо", казва пред Vesti.bg Кристиан Брат, разработчик в Saab. Вече се работи и по втори самолет с помощта на тази технология, допълва още Молин.

  Друга полза от добавената реалност е спестяването на разходите. Не е нужно да се правят множество сложни чертежи, да се мисли в какъв ъгъл да е всеки чертеж, как да са направени инструкциите и др. 3D моделът дава пълна свобода на механиците да разглеждат всички детайли така, както им е удобно. Това значително увеличава и цялостното качество на работата и спестява много време, казва Брат. "В училище днес не се учи как да разчиташ чертеж, който е 10 страници. Тази технология ни помага много и особено на новите служители", допълва той.

  Системата е подходяща за най-различни други видове производство, особено на по-сложни продукти, казват двамата. Тя е подходяща и за обучение на служители, които могат да се поставят във своеобразен виртуален модел с реални размери, като така да виждат какво точно трябва да се направи преди да започнат работа с реалния продукт. "Това е бъдещето. Винаги търсим начини да се развиваме и ако сме постигнали всичко това за пет години, представете си какво е възможно след още пет години", коментира Брат.
 2. #2
  THUNDER 27 юни 2018, 16:58
   
  3
   
  0

  Шведите продължават да развиват своите технологии.

  С тези очила ставаш инженер-техник първи клас , за секунди !

  Тураш цаките, избираш програмата и почва да демонстрира стъпка , по-стъпка всяка една ремонтна дейност.

  В ТЕРЕМ и АВИОНАМС ще могат да ремонтират и поддържат грипените без проблеми !


  Някой питаше как Грипен каца на магистрала :  Претоварванията при пилотите 3. #3
  iago 27 юни 2018, 21:57
   
  0
   
  0

  Hololenz на Microsoft беше актуалн опреди да уволнят Стив Балмер и да закрият Кинект.
  Сега всичко е вятър и Облаци там

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker