The National Interest намери няколко „фатални” недостатъка на изтребителя F-22

Pan.bg 18 юли 2018 | 15:40 views (655) commentaries(2)
img
blitz.bg


Авторитетното американско издание The National Interest няколко недостатъка на най-модерния американски изтребител пето поколение F-22 Raptor, които могат да се окажат „фатални” при въздушните дуели със силен противник.

Американски експерти съобщават, че самолетът „Раптор” е най-важният елемент от въздушната сигурност на САЩ дори с отчитане навлизането на стелт-изтребителят F-35.

Именно на F-22 Щатите залагат основно, което се потвърждава и от факта, че Пентагонът не се стреми да продава самолета в други държави. Той действително е един от най-добрите изтребители в света, твърдят анализатори. И у най-добрия американски изтребител обаче има недостатъци, способни по негативен начин да се отразят на неговата бойна ефективност.

Става дума преди всичко за технологичната част. Например F-22 е „сляп” в инфрачервения диапазон, макар негови потенциални съперници вече имат инфрачервени търсещи сензори.

Това им позволява да сканират въздушното пространство и да откриват широк спектър въздушни обекти. „Рапторът” фактически е лишен от такава възможност.

Най-важният момент обаче е липсата на модерен радар, позволяващ след изстрелването на ракетата самолетът да се отклони от направлението на атаката. „Рапторът” трябва постоянно да запазва направлението, защото при отклонение от 90 градуса връзката с ракетата може да пропадне. Това е фатален за боя недостатък, защото F-22 не може да направи противоракетни маньоври и се подлага на пуснатите ракети.

„Раптор” е създаван преди повече от 20 г., когато е нямал достойни конкуренти. Сега ситуацията се измени, но технологично самолетът е останал същият.

Като последен недостатък експертите сочат „не най-далекобойното” въоръжение. Конкурентите вече притежават по-сериозни ракети.

Тези критични несъвършенства заплашват „Раптора” с негативни последствия при среща с достоен съперник, обобщават експертите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  димо 18 юли 2018, 16:44
   
  9
   
  4

  понеже е много добър е спрян от производство

 2. #2
  Borei 18 юли 2018, 18:29
   
  8
   
  4

  Реално погледнато Натото няма в момента свестен самолет и в близките години ще разчита само на Ф-22 и Ф-35. Първият много скъп, вече морално остарял с някои недостатъци, но вторият хем много скъп, но и с много недостатъци :)!

  Руснаците могат само и СУ-35С да започнат в масово производство и ще имат далеч по-надеждна изтребителна сила от тях, поне за следващите 10-ина години. Но те инвестират и в СУ-57 и в другият, 6-то поколение, в стратегическият ТУ-160 и т.н..

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker