Наследникът на F-16 за белгийските ВВС: Белгия може да вземе предвид френската оферта

Pan.bg 20 юли 2018 | 14:20 views (748) commentaries(0)
img
Докато Щефен Вандепут, министър на отбраната на Белгия, обяви, че има обща точка "по всички съдебни решения", за да се потвърди, че Белгия не може да вземе под внимание френското предложение на стратегическо партньорство извън искането на оферти за замяната на F-16, нов факт изглежда потвърждава ... обратното. "Не е възможно по време на текуща процедура да се започнат преговори по същата тема с други страни. Това просто не е позволено ", каза Вандепут пред парламента в сряда.

Но правното становище, което филтрира вчера в правителствени кръгове, обезсилва тази позиция. Известната адвокатска кантора Eubelius дава индикация, че в действителност "белгийското правителство може да поддържа консултация, докато обсъждат, извън него, предложението за партньорство с френското правителство." В правното становище се припомня, че нито един държавен орган никога не е задължен да изпълнява процедура за възлагане, като тази, предвидена в RfGP (Request for Government Proposal - Искане за правителствено предложение). Кантора Eubelius обаче подчертава, че решението за прекратяване на консултацията (RfGP) трябва да се основава на подходящи и разумни основания. "В този случай, желанието да се сключи договор с друг характер оправдава според нас белгийското правителство да сложи край на допитването", се цитира в правното становище. Становището заключи само факта, че правителствата (Великобритания и САЩ) консултирани в рамките на офертата, отговарят на всички очаквания в RfGP и не се забранява на белгийската държава еднолично решение, ако има изгода за да определи по различен начина своите критерии и необходимост.

В крайна сметка белгийското правителство се връща на изходна позиция и повече от всякога трябва да вземе решение, но вече без да има възможност да се оттегли зад правните решения и съвети.

М. ГЕНОВ
Източник: AIR&COSMOS
Снимка: © Composante Air Belgique
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker