Су-35С – на финалната права

Pan.bg 05 май 2011 | 11:56 views (11689) commentaries(0)
img Материалът е публикуван в брой 12 2010 г. в списание "Криле", снимки - http://www.knaapo.ru

Компанията „Сухой” завършва предварителните заводски изпитания на перспективния многофункционален изтребител Су-35С и е готова през есента на 2010 г. да започне съвместните държавни изпитания. В изпитанията за бойно използване ще участват шест изтребителя. В перспектива новите Су-35С ще са на въоръжение заедно с изтребителя пето поколени ПАК ФА.

image

Всичко е готово
Към момента в изпитанията участват два изтребителя Су-35С, но техният брой ще се увеличи до шест със започване на държавните. Третият изтребител ще полети до края на 2010. Програмата за летателни изпитания предвижда голям брой полети, тъй като в Су-35С са внедрени много нови системи, агрегати и въоръжение, които изискват щателни проверки. През месец юли 2010 г. ОКБ „Сухой” обяви, че при предварителните изпитания новият изтребител напълно е потвърдил разчетните характеристики. Самолетът е достигнал скорост 1400 km/h на малка височина, а на голяма височина – 2500 km/h. Максималната височина на полета на изтребителя е 19 000 m. С помощта на новата РЛС с пасивна фазирана антенна решетка (ПФАР) Н035 „Ирбис” далечината на откриване на цели в режим “въздух-въздух” е около 400 km.
В рамките на държавните изпитания Су-35С, които ще се изпълнят с летци от ВВС на Русия, ще се провери въоръжението на самолета, работата на бордовите системи, а така също потвърдените в хода на предварителните изпитания характеристики. След това самолетът ще започва да постъпва на въоръжение във ВВС. Формално руските ВВС ще получат първия изтребител Су-35С в края на 2010 г.
По време на международното авиоизложение МАКС през 2009 г. между Министерството на отбраната на Русия и компанията “Сухой” е подписан договор за доставката на 48 изтребители Су-35С. Това е най-голямата сделка за руските ВВС през последното десетилетие. Предполага се, че цената на един изтребител е около 40 милиона долара. По условията на договора ВВС трябва да получат изтребителите в периода 2010-2015 г. Очаква се подобен договор да бъде подписан и за периода 2015-2020 г. за още 48 изтребители Су-35С.
Серийното производство на Су-35С ще се извършва в Авиационното производствено обединение в Комсомолск на Амуре (КнААПО), което сега произвежда детайли и системи за бъдещите серийни изтребители. Начало на серийното производство
е планирано за последното четиримесечие на 2010 г. Компанията “Сухой” е сключила договори с поизпълнители за производство на възли, механизми и оборудване за новия изтребител.
Паралелно се водят преговори с чуждестранни купувачи, като серийното производство на изтребители за експорт може да започне през 2012 г. Интерес е проявила Либия за закупуване на 12-15 нови изтребители.


Дълбока модернизация
Су-35С се създава на базата на изтребителя Су-27 като негово перспективно развитие. Първият полет е изпълнен през 1988 г., а полетът на първия сериен изтребител – 1992 г. В началото са произведени 12 летателни образци, като програмата е замразена в полза на считания за по-перспективен проект Су-37, който впоследствие също е спрян. През 2005 г. е взето решение за продължаване работата по Су-35, който получава заводски индекс Су-35БМ (Базов Модел).
image
Независимо от дългата история на създаването на новия изтребител годината за начало на разработване на Су-35БМ (руските ВВС ще получат Су-35С - Серия) се счита 2005, тъй като перспективният изтребител е значително променен в сравнение с първоначалния вариант. Основните разлики в сравнение с „оригиналния” Су-35 са липсата на предното хоризонтално оперение, новата съвременна информационно-управляваща система, РЛС с ПФАР и двигатели, отговарщи на изискванията на изтребител пето поколение.
image
На Су-35БМ са поставени двигатели „Изделие 117С”, разработани от НПО „Сатурн”. Те са опростена версия на „Изделие 117”, с които ще бъде изтребителят пето поколение ПАК ФА (Т-50). Тези двигатли осигуряват свръхзвукова скорост на полета, без да се използва форсаж, имат плазмена система за запалване и всеракурсен управляем вектор на тягата. От „Изделие 117” версия „С” се различава само по електро-механичната система за управление. За в бъдеще се планира на Су-35С да се поставят двигатели „Изделие 117”.
РЛС Н035 „Ирбис” се счита за най-мощния радар в света, а на Су-35С се планира да се поставят допълнително РЛС в носовата част на крилото, както и на опашната част. Това ще позволи да се увеличи вероятността да се откриват „стелт” изтребители като F-22 благодарение на различните ъгли на излъчване на радиовълни и техните диапазони. Освен РЛС на изтребителя ше се използва и оптико-електронна станция.
image
Су-35С ще съпровожда до 30 цели и може да атакува едновременно 8 въздушни цели или 4 въздушни и 2 земни цели съответно.
Планерът на Су-35С е изпълнен от композитни материали и е покрит с радиопоглъщащи такива. В съчетание с електропроводящото покритие на фанара, а така също и намаления брой изпъкващи от фюзелажа датчици, откриваемостта на самолета е значително намалена в сравнение с другите изтребители четвърто поколение.
image
Другите нововъведения включват съвременни средства за РЕБ, способни да осигурят индивидуална и групова защита при полет в звено. В кабината ще има два течнокристални дисплеи с възможност за работа в многоекранен режим, а също и холографичен индикатор на предното стъкло. Ресурсът на Су-35С ще е 6000 летателни часа, срокът на служба 30 години, а ресурсът на двигателите – 4000 часа.
Су-35С може да лети със скорост до 2600 km/h, а практическата далечина на полета – около 3600 km. Изтребителят ще е въоръжен с 30-mm оръдие и боекомплект от 150 снаряда. Ще има 12 точки на подкачване за ракети “въздух-въздух” и “въздух-повърхност”, неуправляеми ракети, свободнопадащи и управляеми авиационни бомби. Бойният товар може да достигне до 8 тона.
Държавната програма за придобиване на ново въоръжение за периода 2011-2010 г. предполага финансиране в размер на 13 трилиона рубли. Част от тези средства ще бъдат използвани за превъоръжаване на ВВС, но дали ще бъдат закупени 98 изтребители Су-35С или повече, за сега е неизвестно. На този етап Министерството на отбраната на Русия планира да закупи само 60 изтребители пето поколение ПАК ФА (Т-50).

Николай ДИМОВ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker