Германия иска да продаде БЛА Eurohawk на Канада

Pan.bg 25 сеп 2018 | 17:28 views (485) commentaries(1)
img Сп. „Клуб КРИЛЕ“, Н.Димов
www.ctvnews.ca

Агенцията Associated Press съобщава, че Германия иска да продаде единствения си стратегически разузнавателен БЛА Eurohawk на Канада. До сега самолетът е струвал на страната над 700 милиона евро (US$823 милиона).

Министърът на отбраната е заявил, че е взето решение „да започнат конкретни преговори с Канада за продажба на БЛА Eurohawk, две наземни станции за управление и някои резервни части“, но и без някои основни компоненти, необходими при полет.

В изявление на министъра на отбраната от понеделник се уточнява, че тези преговори са планирани, но не коментира кога ще започнат, както и стойността на потенциалната сделка. От канадското посолство в Берлин за сега няма изявление.

Germany поръчва модификацията на Northrop Grumman Global Hawk през 2000 г., но по-късно спира сделката поради бързо нарасналата цена и опасения, че БЛА няма да бъде сертифициран за полети над Европа. През 2013 г. тогавашният министър на отбраната Thomas de Maiziere признава, че дронът е отписан, заявявайки през законодателите, че е по-добре „да има ужасен край, отколкото ужас без край“.

Миналата година правителството на Германия съобщи, че разработването и закупуването на прототипа, специалното оборудване за радио-техническо разузнаване "ISIS" и резервни части, както и извършването на седем изпитателни полета е струвало от 2007 г. до сега около 681 милиона долара. Други 24 милиона евро ще са необходими за подготовка за възобновяване на изпитателните полети.

Според друга информация на правителството, която все още не е публикувана, БЛА е бил вече „демитализиран“. Това включва демонтажа на произведеното в САЩ радио оборудване, приемника и антените на GPS, както и системите за управление на полета и за криптиране.

Остава открит тогава въпросът за какво Канада ще може да използва БЛА в това състояние.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Stanko 25 сеп 2018, 18:11
   
  2
   
  0

  Пише се "досега" - слято. Ограмотете се, пък после пишете. Иначе ставате за резил.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker