Кой ще е новият ни изтребител? Военните са за изтребители „Грипен”, политиците за F-16

Pan.bg 05 окт 2018 | 20:22 views (4335) commentaries(17)
img
dariknews.bg


Военните експерти са за изтребители „Грипен”, политиците за F-16. Това мнение изрази пред „Дарик” бившият военен летец и авиоинструктор, майор от резерва Станислав Пешев. Той обясни, че като ергономика „Грипен” са много удобни за пилотите. Освен това могат да се експлоатират от всички летища, включително да излитат и кацат на шосе, докато при F-16 има изключително високи изисквания към летищата, от които машините оперират. Към момента за този тип изтребители е подходящо само летището на Граф Игнатиево. Полковникът от резерва Любен Лозанов, отговарял дълги години за безопасността на полетите в Щаба на ВВС посочи като предимства на „Грипен” евтината и лесна поддръжка. Сред предимствата на F-16 са бойният опит, който има и неговата съвместимост с бъдещия F-35, но е значително по-скъп, техническото му обслужване също, е мнението на експертите. Те не изключват възможността покупката на нов тип бойни самолети отново да бъде отложена и сделка да няма.

Станислав Пешев е летял на F-16 и го познава от въздуха. Впечатленията му за „Грипен“ са от полетен симулатор на изтребителя. Според него за българските условия и възможности „Грипен” е по-подходящ:

„Има по-добра ергономика. При една реална тактическа обстановка, бойна обстановка, пилотът много лесно ще може да си изпълнява задачите, тъй като не изисква кой знае какви усилия да си отвличаш вниманието да превключваш. От друга страна, този самолет позволява да се експлоатира от необорудвани летища, дори и от шосета може да излита и да каца на тях. F16 има много високи изисквания към летището, от което оперира. Освен това са важни изискванията към чистотата на повърхността отдолу са много големи и не трябва да има никакви замърсявания, никакви камъчета. Всяко нещо, което се засмуче, може да увреди двигателя“, обясни специалистът.

Като основно предимство на шведските „Грипен”, полковникът от резерва Любен Лозанов, отговарял дълги години за безопасността на полетите в Щаба на ВВС, посочи лесната му и евтина поддръжка:

„На модулен принцип е, двигателят се сменя в полеви условия за 2 часа. В жизнения цикъл на един изтребител цената на закупуване е горе-долу около 1/3 от парите, които се харчат по време на целия му жизнен цикъл. И едно е да имаш 4700 долара на един час във въздуха и друго е
да имаш 7000 долара на един час“, посочи той.

F-16 също имат предимства, обясни Любен Лозанов:

„В огромни серии е произвеждан, има боен опит навсякъде по света. Това, което ни се предлага, е последна дума на техниката, с цифров радар, напълно съвместим с бъдещия F-35. Това са големите плюсове. Най-големият проблем е техническото му обслужване, което е по-скъпо. Голям проблем има с полосите“.

Според Любен Лозанов на военната ни стратегия най-добре съответстват F-18, но няма да можем да си ги позволим, тъй като са ни твърде скъпи.

Според Станислав Пешев пък офертата за F-16 е подадена проформа, състои се само от няколко страници, което не позволява да се предоставят достатъчно данни за стратегическата техника, която се предлага.

И двамата споделят мнението, че е по-добре да се купят нови изтребители, а не втора ръка. И двамата обаче имат опасения, че покупката на нов тип бойни самолети може отново да бъде отложена и сделка на практика да няма.

Маргарита Колева
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 17

 1. #1
  tikvun 05 окт 2018, 20:39
   
  24
   
  9

  Ако политиците определят кой самолет да ползват пилотите, нека ги качат на Ф16 и дано се отървем завинаги от тези търтеи.

 2. #2
  Георги Ковачев_ 05 окт 2018, 20:39
   
  29
   
  8

  Ама разбира се, че политиците ще са за F-16; как да пропуснат възможност да се подмажат на господарите си от Фашингтон.

 3. #3
  БЕДЕН ВУЕНЕН 05 окт 2018, 21:30
   
  18
   
  13

  НИТО 'ГРИПЕН" НИТО кенеF-16!

  ПАРИ НЯМА! НЯМА ПАРИ!

  А РАЗБОЙКу СЪВСЕМ СКОРО
  СИ ОТИВА!!!

  КАКВИ ПИЛОТИ ,САМО ДЖЕНДЪРИ И ПЕНСИОНЕРИ,А И ДЕБЕЛАЦИТЕ ОТ ЩАБА-7етаж....!??!?!

  С 8 ИЗТРЕБИТЕЛЯ,А ДОРИ И С 80
  БЕЗ СЪВРЕМЕННО ЗРВ и РТВ
  (А ТО НАШЕТО УМРЕ)
  САМО КОМИСИОННИ И ПАРАДИ
  (ТРИ ДЕНА ИХУУУУ, И ПОСЛЕ ТИХО
  -справка "КРУМОВО", "ВРАЖДЕБНА")!

  P.S.

  ЗА НАШИЕТЕ НУЖДИ -"ЕЪР ПОЛИСИНГ"(НАДЯВАМ СЕ ,ЧЕ НЯМА ДА ВОЮВАМЕ)
  И
  МиГ-21БИС (орел с ориз) ЩЕ СВЪРШИ РАБОТА!

  РЕШЕНИЕТО ЩЕ Е ПОЛИТИЧЕСКО
  (американците са новият Голям "брат"),

  АКО РЕШЕНИЕТО БЕШЕ ЕКСПЕРТНО ТРЯБВА ДА ИМА ОФСЕТ,И КОЙТО Е ПО-ИЗГОДЕН ИКОНОМИЧЕСКИ....!

  МОЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЯТЕЛ Е .А.
  Е ПРАВ ЗА МиГ,но СУ СА САМЫЙ САМЫЙ!

 4. #4
  NI.KOSTOV 05 окт 2018, 21:32
   
  13
   
  28

  Трябва да се молим изтребителите да са Вайпър Ф-16V, тъй като не е реалистично да вземем Ф-18 поради финансови причини. Когато се купува военна техника, трябва да се взима най-доброто от военнотехническа гледна точка. Бюджетът на армията е необходимо драстично да се увеличи. След извършването на десни реформи, които да позволят това увеличение. Ако не се извършат тези реформи няма как да се увеличи бюджета. Наскоро агент Иван- Каракачанов каза, че бюджета за здравеопазване е увеличен с 4 пъти, а за армията намален 4 пъти за еди какъв си период от време. Колко пъти тук съм писал и съм го набивал в тъпите ви чугунени болшевишки тикви, че като увеличиш парите на едно ведомство, то всъщност намаляваш парите на друго. От единия джоб прехвърлят в другия. Ако увеличат парите на военното министерство трябва да намалят и вземат примерно от това на здравеопазването или образованието. За да се избегне този ефект на вземане от едни и даване на други само десни пропазарни реформи трябват. Грипенчетата са добри и имат своите достойнства и плюсове, но Вайпърите и Супер Хорнетите са по високотехнологични.

 5. #5
  джоко 05 окт 2018, 22:01
   
  10
   
  9

  Ма станиславчо ма пиле шарено ти голям иксперт са извъди по странирането на офертите бе, я кажи сига как разбра чи уфертата за еф-16 била само неколко страници, кой ти го нашепна туй бе мамин златен

 6. #6
  БЕДНА ВОЕННА И NI.KOSTOVA 05 окт 2018, 22:24
   
  12
   
  16

  ДОБЪР ДЕН НИЕ СМЕ ДВЕ ЛЕКИ ЖЕНИ КОИТО ЦЕЛЯТ ДА ДОСТАВЯТ УДОВОЛСТВИЕ НА ЦЕЛИЯТ СВЕЯТ ЕБАЛИ СМЕ СЕ С МНООООГО ВЕЛИКИ ЛИЧНОСТИ -С ТРЪМП В ОВАЛНИЯ КАБИНЕТ С РАЗБОЙКО В БОЯНА С ДЕЛЯН В ТОАЛЕТНАТА НА ПАРЛАМЕНТА СЪС СТОЛТЕНБЕРГ В БРЮКСЕЛ И Т.Н. И Т.Н. И Т.Н. . ВЗИМАМЕ ПО 10$ НА ЧАС ВСЯКА СВИРКИТЕ СА ПО 2$ . КОЙТО ИСКА ДЖИ ДЖИ БИДЖИ НЕКА НИ ПИШЕ . ЛЕКА ВЕЧЕР .

 7. #7
  Емил Александров 05 окт 2018, 22:29
   
  13
   
  12

  Отговор на коментар: #4
  Педерасчета си бяхте педерасчета си останахте и педерасчета ще си останете

 8. #8
  НИТО СИ НИ МИЛ НИТО СИ НИ ДРАГ 05 окт 2018, 22:43
   
  11
   
  12

  Отговор на коментар: #3 Йовке ма за да ти е по-лесно плащането на магистралата трябва да еволюирал така че да приемаш ли кредитни карти чрез гъза си

 9. #9
  Граф 06 окт 2018, 05:04
   
  11
   
  5

  Някой ще поясни ли какво е туй нещо ергономика?По наше време още не беше открито.Иначе на Боко бих му дал съвет,отивайки си от власта да не предприема нищо,защото и без туй направи големи поразии.

 10. #10
  ГРАДСКИЯТ 06 окт 2018, 08:08
   
  11
   
  10

  Отговор на коментар: #6

  Деси, "мъжът" ти е ДОЛЕН ЛЯВ ПЕДАЛ!:))

  ЗНАМ,ЧЕ ТУЙ ГО ЗНАЕШ
  ЗАТОВА И НЕ СИ ТРАЕШ,
  ГАРДОВЕТЕ ОТ НСОто
  ГИ ПРЕКАРА ПРЕЗ ЛЕГЛОТО!:))

  румИн ПЪК СИ ИМА МИТКА-
  СВИЛЕНГРАДСКА- ЛЯВА КИТКА!:))

  ДЯДО ЙОЦ(В)О ТЕЖКО ЗАБЛУДЕН
  ВЯРВА ИМ КАТ' ОЛИГОФРЕН!

  НЕМИЛ АЛЕКСАНДРОВ Е ДЕБИЛЕН
  МИСЛИ СЪС Г*ЗА СИ ВАЗЕЛИНЕН!

  ИМА ТРИМА ЛЬОТЧИКА -ГЛУПАКА
  ЛА*НОЕДИ НА ПЕНСИЯ и ЗАПЛАТА!

  И ТОВА - "ЕЛИТЪТ" НА ВВС-ООД
  БОЖЕ,ОТЪРВИ НИ ПО-ДОБРЕ!

  СМИСЪЛ НЯМА ДА ТРОШИМ НАРОДНИТЕ ПАРИ
  ЩОМ КОМУНИЗМЪТ В "армията" СИ ЦЪФТИ!
  ШЕПА ДЖЕНДЪРИ ЗА ДА СА ДОБРЕ!
  ОСТАНАЛИТЕ НИ ТРЕТИРАТЕ КАТО ОВЦЕ!

  СПЕШНО РЕВОЛЮЦИЯ, РЕФОРМА,
  ВЪН ШАПКАРИТЕ- ЧЕРВЕНИТЕ Г*ВНА! 11. #11
  чух 06 окт 2018, 15:46
   
  4
   
  4

  Най-малкото няма да е Грипен заради Радев...

 12. #12
  Куку 06 окт 2018, 17:04
   
  7
   
  10

  За подобни статии,които са откровена лъжа и демагогия,Сааб трябва незабавно да се изхвърли от конкурса.

 13. #13
  Спокойни старини 06 окт 2018, 19:24
   
  4
   
  1

  Отговор на коментар: #5

  Печатна грешка е- става въпрос за офертата на италианците за старите Ф-18.

 14. #14
  Archer 09 окт 2018, 00:02
   
  4
   
  2

  Станислав Пешев говори истината.
  Ако някой от плюещите може да го обори да даде доказателства, а не да "повръща" в ефир.

 15. #15
  просия 09 окт 2018, 20:28
   
  4
   
  2

  проссийски кучета и лайнца.Гнусната и насрана проссия за винаги 3-ти свят мизерия.Това сте вие жалка картинка.Севрно гнусно азиятско племе..Грипен е самолета за нас с mbda meteor.

 16. #16
  Стойо 11 окт 2018, 10:24
   
  2
   
  0

  "След извършването на десни реформи..."

  Нали вече почти 30 години ги извършват тези десни реформи. Резултатът - безумно богати около 1%, свързващи двата края, макар и трудно - около 25-30% и останалото - различна форма на бедност - от по-малка до нетърпима. 2 млн. вече емигрираха да си търсят работа немили-недраги по чужбина. Младите и образованите са навън. Остават пенсионерите и нискообразованите.
  ТОВА Е РЕАЛНИЯТ РЕЗУЛТАТ ОТ ДЕСНИТЕ РЕФОРМИ!!!, а не розовите картинки от политици и платените журналисти!
  Накъде повече?

 17. #17
  Стойо 11 окт 2018, 10:27
   
  2
   
  0

  Отговор на коментар: #4

  След извършването на десни реформи..."

  Нали вече почти 30 години ги извършват тези десни реформи. Резултатът - безумно богати около 1%, свързващи двата края, макар и трудно - около 25-30% и останалото - различна форма на бедност - от по-малка до нетърпима. 2 млн. вече емигрираха да си търсят работа немили-недраги по чужбина. Младите и образованите са навън. Остават пенсионерите и нискообразованите.
  ТОВА Е РЕАЛНИЯТ РЕЗУЛТАТ ОТ ДЕСНИТЕ РЕФОРМИ!!!, а не розовите картинки от политици и платените журналисти!
  Накъде повече?

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker