Валидираха пощенска карта за 130 г. от рождението на български авиационен първопроходец майор Симеон Петров

Pan.bg 11 окт 2018 | 20:36 views (4984) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"На 11 октомври 2018 г. в Централният военен клуб се състоя тържество за отбелязване на 130 г. от рождението на първия български дипломиран пилот о.з. майор Симеон Петров.
Присъстваха зам.-министър на МТИТС Димитър Геновски; ген.-майор Цанко Стойков, командир на ВВС; ген.-майор Иван Лалов, зам.-командващ на СКС; бр. ген. Димитър Петров, командир на 3-а авиобаза; майор Любомир Славов, командир на изтребителна авиоескадрила в Граф Игнатиево, полк. Филип Ангелов, командир на 16-а ТрАГ-Враждебна; о.з. полк. Илия Милушев, съветник на президента по отбрана и сигурност; Иво Антонов, директор на Дирекция „Социална политика“-МО; изп. директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки; офицери от ВВС, роднини на Симеон Петров, граждани.

Мероприятието бе организирано от Българската авиационна асоциация с председател о.з. полк. Ангел Георгиев, със съдействието на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията - „Български пощи“ ЕАД; МО, Щаба на ВВС, НГЧ-Ансамбъл на българската армия.

Събитието бе открито с изложение от о.з. полк. Ангел Георгиев, който маркира най-важните епизоди от живота и дейността на Симеон Петров, като летец и първопроходец в много авиационни дейности.
image

Поздравителни адреси изпратиха президентът и върховен главнокомандващ о.р. ген.-майор Румен Радев и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, прочетен от Иво Антонов.
image

За първия български летец говори и командирът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков, който подчерта новаторството и приноса на Симеон Петров за българската военна авиация.
image

За Симеон Петров говори и зам.-министъра на МТИТС Димитър Геновски
image

След това зам.-министър Димитър Геновски, ген.-майор Цанко Стойков, ген.-майор Иван Лалов, майор Любомил Славов, Иво Антонов и Венцислав Йорданов, художник на пощенската карта в памет на Симеон Петров я валидираха с първодневен печат, 106 години след като френските пощи издават също пощенска картичка след като той каца със самолет със спрял двигател.
image

Накрая на тържеството говори Весела Петрова, внучка на Симеон Петров, която сподели, че е изключително развълнувана от днешното събитие. Тя разказа за интересен случай от живота на Симеон Петров. След Шуменските маневри през 1912 г. България твърдо тръгва по пътя към война с Турция. Решено е спешно да се закупят самолети от Русия, а на поручик Симеон Петров,
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
който отлично познава първите руски летци от училището на Луи Блерио край Париж, е възложена отговорната задача. Дадена е огромната за времето сума от 25 000 златни наполеона. В Министерството на войната питат Симеон Петров колко души охрана иска. Той отговора „Николко“ и с 2 стари куфара пристига в Русия. Благодарение на отличното владеене на руски език и познанството си с руските летци успява да закупи 18 самолета. По собствена инициатива, без това да му е възлагано, купува и резервни части и материали за тях. Успява и да привлече като доброволци за участие в Българската война десетки руски летци.
image

Мероприятията за отбелязване на 130 години от рождението на Симеон Петров - паметната плоча и събранието в Централния военен клуб са финансирани от Дирекция „Социална политика“ на МО.

Мероприятието завърши с концерт на Ансамбъла на българска армия.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Валидираха пощенска карта за 130 г. от рождението на български авиационен първопроходец майор Симеон Петров

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/10 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker